Водещи новини - дясно Култура

В Добрич представиха двуезична книга на Дора Габе, илюстрирана от деца

Двуезичната книга „Добруджа някога” с разкази на Дора Габе илюстрации на деца от Добрич представи днес Дом-паметник “Йордан Йовков”.

Изданието е на български и италиански език и бе представено едновремено в Добрич и Рим.

„Организирахме конкурс под наслов „Нарисувай приказка по творба на Дора Габе”, в който се включиха много деца. Днес представяме плода на нашите творчески усилия – една книга, която е написана от деца за деца. Идеята е много дълга история, породена още след конкурса, който проведохме. Срещнахме се с г-жа Венета Ненкова, която е представител на българското неделно училище в Рим, побеседвахме върху годишнината на поетесата и се роди идеята да създадем книга, която да бъде с разкази на Дора Габе, преведени от ученици на неделното училище на италиански език, а да бъде илюстрирана с най-хубавите творби от нашия конкурс. Така се породи точно това двуезично издание „Добруджа някога”. От едната страна е на български език, а от другата – на италиански”, споделиха музейните специалисти.

Те изказаха своята благодарност към младите хора на Добрич за това: „че бяхте до нас, че вървяхме заедно по друмищата на историята, литературата, етнографията, изкуството”.

Благодарността си те поднесоха с Коледен благослов от учениците от втори клас от клуб „Златна ябълка” към СУ “Св. Климент Охридски” в Добрич с ръководител Руска Симеонова.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *