Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

За първи път показват съкровището от Калиакра - в Националния музей

За първи път днес ще бъде показана част от стотиците златни и сребърни монети, както и накити от средновековното съкровище от крепостта Калиакра, открито през това лято от екипа на доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей.
Ценните експонати са реставрирани и консервирани и ще бъдат представени в рамките на тематичната изложба „ Археологическите открития на Националния исторически музей. Обекти, съкровища и проучватели през 2018 г.”, която се открива днес от 11 часа.
С нея по символичен начин ще бъде закрита археологическата година в Националния исторически музей. Така ще бъде  възстановена и позабравената практика музеят да показва пред широката публика находки, излезли от земните пластове в годината на откриването им.
Акцент в експозицията е гърнето с част от предметите, открити в него.
От цялата колекция от 957 предмета, са включени всички накити, колекцията от златни монети - венециански и византийски, и около 500 от сребърните монети, които са обработени до момента, съобщи за Про Нюз Добрич археологът Филип Петрунов от секция "Средновековна археология" към Националния археологически институт с музей при БАН.
"Преди да ги поставим във витрината, всяка от тях най-напред бива описана, снимана, инвентирана - за да получи пореден номер и за да може да се извърши проследяване. Същевременно да бъдат и обработени. Много важно за отчетите е всеки предмет, който предаваме в музея да има описание, идентификация, което е един по-продължителен процес. По тази причина няма да бъде представена цялата колекция. Беше доста екстремно, дори и за тези 500 монети, да бъдат описани в този кратък период - от края на август до началото на декември", посочи Петрунов.
c