Балчик Водещи новини Здраве

42-годишен в мозъчна смърт спаси двама – от Добрич и Балчик

Две бъбречни трансплантации, с които е спасен животът на двама млади пациенти – от Добрич и Балчик, са извършени в УМБАЛ “Александровска”, съобщиха от медицинското заведение.

Мъж на 42 години от Велико Търново, изпаднал в мозъчна смърт след мозъчна хеморагия, е дал шанс за живот на двама пациенти с хронична бъбречна недостатъчност в УМБАЛ “Александровска”.

Я. М., на 28 години от Добрич, е на диализно лечение от пет години. За трети път получава покана за евентуална бъбречна трансплантация, но двата предишни пъти е имало човек с по-голям процент имунологична съвместимост с донора и едва сега получава възможност самият той да бъде трансплантиран, уточниха лекарите.

Другият реципиент е Н.С., на 32 г. от Балчик, който преди четири години е получил бъбрек от своята майка чрез живо донорство, но след време отново е преминал на диализно лечение.

След интервенциите трансплантираните са в стабилно общо състояние и се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата.

В рамките на седмицата в УМБАЛ “Александровска” са извършени четири бъбречни трансплантации от трупен донор.

Екипът на лечебното заведение изказва искрени съболезнования на близките на починалия и адмирират тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент, се казва още в съобщението.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.