Култура

Два преводни романа за Балчик и Каварна представя Хр. Боев в Панаир на книгата

Два романа на румънски автори, разказващи за Балчик и Каварна, ще представи ще бъдат представени от добричкия преводач от румънски и английски Христо Боев, съобщи Дияна Боева за Про Нюа Добрич. Двете заглавия, включващи разкази за Крайморска Добруджа, са включени в Коледния панаир на книгата, който се провежда в НДК в София – от 11 до 16 декември.

По покана на Министерството на културата и Румънското посолство, на 46-ия подред Международен панаир на книгата ще участва и преводачът от румънски и английски Христо Боев – като водещ на две събития.

На 14 декември от 17. 00 на румънския щанд ще бъде премиерата на романа на Флорин Иримия „Дефект“, а на 15 декември от 12. 00 на Кръгла маса преводачът ще презентира четири свои преводни текста – „Рускинята“ на Джиб Михaеску, „Когато светът беше невинен“ на Йоана Първулеску и романите за Каварна и Балчик – „Произшествието“ на Михаил Себастиан и „Йоана“ на Антон Холбан.

* Из „Йоана“ на Антон Холбан

Ако бях художник, бих рисувал – и щях през целия си живот да правя само това – цялото пристанище на Каварна, къща по къща, всяко кътче. Бих се опитал да възстановя на платното целия мираж. И няколкото души от тук. Нищо не ми се струва излишно, всеки детайл предизвиква в мен емоции с целия разкош на слънцето, разпростряло се върху морето, върху камъчетата, върху лугата, въпреки това, бих могъл да използвам възможно повече мрачните цветове. Всяка картина ще трябва да плаче. В Балчик, грация, капризи, твърде много сбрани украшения. Тук само няколко дебели щрихи, сякаш основните истини се изразяват просто, без изкривявания. Но докато от Балчик за кратко време улавяш всичките му красоти, в Каварна в първия момент нищо не забелязваш, и едва по-късно започваш да се пропиваш с атмосферата, сякаш придобиваш порок. Понякога, посред нощ, имам усещането, че говоря с Господ.

Очаква се по време на тазгодишното издание на културния форум да се включат над 160 участници от България и чужбина. На панаира има 160 щанда, разположени на 6 етажа, които ще посрещнат любителите на книгите.  През тази година Франкфуртския панаир на книгата е един от партньорите на събитието.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *