Водещи новини Култура

ДКИ “Двореца” – Балчик разширява международните си партньорства

Стартът на нов международен проект на Държавния културен институт “Културен център “Двореца” в Балчик, бе обявен на пресконференция в чешкия град Валашке Мезиржичи. В нея участваха кметът Роберт Стржинек и екипът му – заместник-кметовете Здислава Одстрчилова и д-р Ивона Воячкова, както и секретарят инж. Йозеф Матоха, директорът на Средното училище по изкуства и стъкларство Иржи Пивоварчик и директорът на ДКИ “КЦ “Двореца” Жени Михайлова.

Към традиционното вече партньорство между културния център в Балчик и училището по стъкларство в чешкия град, което е под егидата на ЮНЕСКО, се включват нови партньори – Националния археологически институт с музей при БАН и Галерията за модерно изкуство в Галац, Румъния.

Кметът и неговият екип запознаха журналистите от Добрич и Балчик с природните, икономически и културни характеристики на региона. Отговориха на въпроси относно бюджета на Общината и приоритетите в работата.

Те припомниха, че партньорството с общини от България е започнало, благодарение на Красимира Колчева – българка, която е преподавател в училището по стъкларство. Съвместната работа с град Севлиево датира отпреди 13 години, а с местната власт в град Балчик – от 2016 г.

В основата на партньорството винаги е било училището по стъкларство със своите изложби, посочиха кметът и екипа му. Сътрудничеството вече се разширява и в резултат на това, тази година деца от вокалната група “Съншайн” в Балчик са посетили Чехия, а през следващата година хор от град Валашке Мезиржичи ще участва във фестивала “Черноморски звуци” в Балчик.

Иржи Пивоварчик

Новият проект се нарича “От древни до съвременни времена: технологии, материали и опазване на културното наследство”, съобщи Красимира Колчева, която е негов координатор. Той ще се реализира в продължение на две години.

В Балчик ще се работи по въпроса за запазване на културното и историческо наследство. В Галац акцентът ще е върху използването на материалите в изкуството, но по съвременен начин.

В НАИМ в София ще има цикъл лекции по антично стъкло. Това за нас е изключителен принос, тъй като в Чехия няма колекции от антично стъкло, посочи Колчева.

По проекта ще участват десет ученици и двама преподаватели от Училището по стъкларство. Екипът включва по двама представители от всяка партньорска организация.

Иржи Пивоварчик припомни, че Средното училище по изкуства и стъкларство вече е реализирало няколко партньорски проекта с ДКИ”КЦ “Двореца”. В резултат на това, около 250 ученици от училището са посетили България, Балчик и “Двореца”.

Ученици от България също са завършили училището по стъкларство и вече продължават образованието си в университета в чешкия град Злин, каза директорът. И подчерта, че вратите на учебното заведение са широко отворени за бъдещи младежи от нашата страна.

 

 

 

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *