Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Въвеждат край на геоблокирането в онлайн търговията

Случвало ли Ви се е да харесате нещо от онлайн магазин в чужбина, да решите да го купите и изведнъж... на екрана Ви се изписва съобщение "нямате право да поръчвате от друга страна"? Този реторичен въпрос, задава централата на Европарламента, към потребителите от страните-членки на Европейския съюз. За всички пазаруващи онлайн с регистрация в България, отговорът е категоричен - ежедневно се сблъскваме с изискването за геолокация, при избор на определен артикул или услуга от онлайн платформа или магазин, базиран в някоя от държавите на Еврозоната. Не за всеки уебсайт важи това правило, но процента на търговските уебстраници със свободен достъп е нищожно малък. Според новоприети правила и разпоредби на Европейския парламент, това вече не може да се случва. Ето какво засягат въведените промени: Отказът за покупка на стоки и услуги онлайн, заради Вашето местоположение се нарича геоблокиране.
От 3 декември 2018 г., започна прилагане на правила, за премахване на тази практика!
Геоблокирането не е единствената форма на дискриминационна практика, обхваната от правилата.
Ще се сложи край и на практиката, да не се приемат кредитни карти от други страни на Европейския съюз, както и забраната за регистриране в даден уебсайт, заради Вашето местоживеене.
Обещанието е, че по време на тазгодишната Коледа, независимо къде живеете, няма да има пречка, да не откриете най-подходящия подарък за най-специалните за Вас хора. Остава най-любопитното - да проверим как на практика действат за България, нововъведените правила. Все пак, става дума освен за търговски продукти, така и за услуги като запазване на билети за театър, кино, увеселителни центрове, спортни събития и пр. Видеолинка представя визията на ЕП за това, какво променят нововъведените правила. [embed]https://twitter.com/i/status/1071074703891148800[/embed]  

Източник: europarl.eu

c