Бизнес Общество Политика

Въвеждат край на геоблокирането в онлайн търговията

Случвало ли Ви се е да харесате нещо от онлайн магазин в чужбина, да решите да го купите и изведнъж… на екрана Ви се изписва съобщение “нямате право да поръчвате от друга страна”?

Този реторичен въпрос, задава централата на Европарламента, към потребителите от страните-членки на Европейския съюз.

За всички пазаруващи онлайн с регистрация в България, отговорът е категоричен – ежедневно се сблъскваме с изискването за геолокация, при избор на определен артикул или услуга от онлайн платформа или магазин, базиран в някоя от държавите на Еврозоната. Не за всеки уебсайт важи това правило, но процента на търговските уебстраници със свободен достъп е нищожно малък.

Според новоприети правила и разпоредби на Европейския парламент, това вече не може да се случва. Ето какво засягат въведените промени:

Отказът за покупка на стоки и услуги онлайн, заради Вашето местоположение се нарича геоблокиране.

От 3 декември 2018 г., започна прилагане на правила, за премахване на тази практика!

Геоблокирането не е единствената форма на дискриминационна практика, обхваната от правилата.

Ще се сложи край и на практиката, да не се приемат кредитни карти от други страни на Европейския съюз, както и забраната за регистриране в даден уебсайт, заради Вашето местоживеене.

Обещанието е, че по време на тазгодишната Коледа, независимо къде живеете, няма да има пречка, да не откриете най-подходящия подарък за най-специалните за Вас хора.

Остава най-любопитното – да проверим как на практика действат за България, нововъведените правила. Все пак, става дума освен за търговски продукти, така и за услуги като запазване на билети за театър, кино, увеселителни центрове, спортни събития и пр.

Видеолинка представя визията на ЕП за това, какво променят нововъведените правила.

 

Източник: europarl.eu

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *