Водещи новини - дясно Туризъм Храна и напитки

Шеф Иван Георгиев: 14 различни тематични вечери поддържа ресторантът на петзвездния “Фламинго Гранд”

Иван Георгиев е завършил средното си образование в Техникума по туризъм в Добрич. Занимава се професионално с готварство от 18 години, като от няколко години е главен готвач, а от година и половина ръководи екипа в кухнята на петзвездния хотел „Фламинго гранд”.

„Усещането е невероятно, тъй като всичко зависи от работата, която върша, както и от екипа, който съм създал”, сподели пред Про Нюз Добрич шеф Иван Георгиев.

Но, той е категоричен, че добрият главен готвач трябва да има добър екип. През активния сезон той ръководи екип от 60 души. „Да си шеф на най-престижния хотел в Албена е голяма отговорност. Всичко зависи от това как се ръководи екипът, как е структурирано менюто, как се мотивират хората”, добави той.

Винаги се съобразява с факта, че в голям обект, като „Фламинго гранд” има голямо разнообразие от клиенти – като националности и като вкусови предпочитания. Менюто в ресторанта е изготвил на база на своя дългогодишен опит.

В продължение на шест години е работил в швейцарска корабна компания, където също е натрупал рутина и опит. Там се е срещнал с туристи от много националности. На корабите менюто е било много разнообразно, а през годините той се е постарал да попива всичко от местата, където е работил – малко по малко, за да стигне до „Фламинго гранд”, където да покаже всичко, което е научил.

Философията на менюто на „Фламинго гранд” – като концепция, залага на това, че самите туристи са от много националности. “Стремим се да поддържаме 14-дневно меню, в което предлагаме 14 вечери на различни националности – скандинавска, италианска, средиземноморска, руска тематична вечер и т.н.”

„Всички кухни са ми интересни, но предпочитана за мен остава българската национална кухня. От там сме тръгнали, от кухнята на нашите баби и дядовци”, сподели шеф Георгиев.

От предците му тръгва и неговата любов към готвенето. „Израснал съм при моите баби и дядовци, при тях съм се впускал да помагам в кухнята. След това, когато станах ученик, като направех беля, се стараех да сготвя нещо, преди да се приберат майка ми и баща ми, за да ги изненадам и да прикрия белята”, разказва шеф Георгиев. Както повечето деца, така и той най-първо приготвял палачинки и питки. Споделя, че много обичал да прави бисквитени рула.

След като отбил военната си служба, започнал да се занимавам с това, което винаги е обичал да прави. Първо като хоби, а след това – професионално.

Сега всички ястия са му любими, тъй като вече е натрупал рутина и опит.  Няма любимо ястие, но пък има много рецепти, които е доразвил по свой вкус и виждане – като визия.

За свой шедьовър, определя рулованото прасенце „Галантин”. Споделя, че обича да го приготвя, да го презентира и да го показва на своите подчинени.

Шеф Георгиев сподели и тайната на рецептата. Прасенцето се обезкостява и се прави марината от различни билки, с които се намазва и престоява 12-14 часа. След това се завива на руло, като преди това прасенцето се пълни с месо от джолана, за да стане по-плътно, а и самият джолан придава по-плътен вкус, обяснява шефът. Завива се на руло и се пече на бавен огън до готовност. Презентира се по традиционния начин – с лимонче  в устата, в голямо плато с много зелени подправки и декорирано със зеленчуци във вид на пъстроцветна градина.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *