Без категория Култура

Коледен органов концерт “В сладка радост” представят в Добрич

Две седмици преди Рождество, празничният културен афиш предлага на добричлии и гостите на града Коледен Органов концерт с цигулка – на 10 декември, от 18.30 ч. в Концертна зала „Добрич“.

“В сладка радост”, с участието на Мария Славова (орган) и Красимира Султанова (цигулка), празничният коледен дух ще влезе с прекрасната барокова музика, сътворена от Й. С. Бах, Й. Пахелбел и В. Любек.

С коледния органов концерт “В сладка радост”, освен Рождественските дни, се отбелязва и една знакова годишнина – 30 години от построяването на органа в град Добрич. Органът в Концертна зала “Добрич” е монтиран през 1988 г., в Голямата зала на тогавашния Партиен дом на град Толбухин (сега Добрич) , от немската фирма Alexander Shuke Orgelbau – една от най-големите майсторска компании, още от 1820 г., занимаваща се с проектиране и строителство на “Краля” на инструментите.

Надслова на концерта “В сладка радост”, организаторите взаимстват от първият стих на немска средновековна Рождественска песен:

In dulci jubilo,
Nun singet und seid froh!
Unsers Herzens Wonne
Leit in praesepio;
Und leuchtet wie die Sonne
Matris in gremio.
Alpha es et O!

“Потопете се в духа на европейските коледни традиции” – приканват организаторите от Община Добрич.

Входът е свободен!

В програмата:
Йохан Себастиан Бах (1685-1750) – Токата ре минор bwv 565
Йохан Себастиан Бах – – Три хорални прелюдии “In dulci jubilo” bwv 608, bwv 729, bwv 751
Йохан Пахелбел (1653-1706) – Канон ре мажор
Винцент Любек (1654 –1740) – Преамбулум и фуга ми мажор
Йохан Себастиан Бах – Ария
Йохан Пахелбел – Шакона в ре мажор
Йохан Себастиан Бах – Соната сол мажор bwv 1019
I. Allegro
II. Largo
III. Allegro
IV. Adagio
V. Allegro

Красимира Султанова (цигулка), е завършила е Музикална академия „Роберт Шуман“ в Дюселдорф, Германия при проф. Роза Файн. Цялото й семейство е отдадено на класическата музика. Концертмайстор е на камерен ансамбъл „Дианополис“ гр. Ямбол, концертмайстор и солист на „Симфониета дел арте“ Братислава. С голям успех се изявява и като солист на различни камерни формации с активна концертна дейност в България и чужбина. Репертоарът й включва огромен брой произведения – солови и камерни от Ренесансовата епоха до Съвременността. Има богата звукозаписна дейност за фонда на много наши и европейски издателства и реализирани 10 студийни албума. Член на Баховото общество в Лайпциг.

Мария Славова (орган), е добре позната на публиката като концертиращ органист, пианист, корепетитор, музикален педагог и преподавател по пиано. Завършила е АМТИИ гр. Пловдив. Специализирала е орган при проф. Нева Кръстева. Участвала е в майсторски класове по орган на професорите: Карин де Пастел – Австрия; Рудолф Юнгвирт – Австрия; Кристоф Богон – Германия; Мартин Бьокер – Германия; Саймън Хардън – Великобритания; Ернст Вали -Австрия и др. Във възходящата й кариера има реализирани многобройни самостоятелни органови рецитали, както и участия в съвместни концерти със световноизвестни музиканти. През 2017 г. специално е поканена за церемонията по инаугурацията на органа в гр. Сливен съвместно със Симфоничен оркестър – Сливен. Активно участва в културния живот на родния си град Добрич с участия в музикални спектакли, тържествени церемонии и други събития под егидата на Община гр. Добрич.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *