Крими Спорт

Заради допинг, БФВТ изхвърли завинаги щангистка от Добрич

Добричката състезателка Даяна Димитрова, от клуба по щанги в Добрич, е със завинаги спрени състезателни права. Решението е било взето от Българска федерация по вдигане на тежести, след дадена от състезателката положителна проба за диуретика фуросемид на европейското първенство за девойки в Полша през октомври.

“Ръководството на БФВТ определя случая като лична грешка на състезателката и не приема обясненията на треньора й Божидар Божилов, че въпросният диуретик е използван за сваляне на килограми преди самото състезание.”

Даяна Димитрова не е била на лагер с националите, а се е присъединила към отбора директно на самолета за Полша. За щангистката и нейният треньор Божидар Божилов, който вече също е с отнети завинаги права от БФВТ, ще бъдат наложени и финансови санкции.

Същевременно, Спортен клуб по вдигане на тежести Добрич се изважда от регистрите на федерацията, а на националния треньор Иван Иванов се прави строга забележка за неспазване на принципи при определяне на състава.

До края на май 2019 г, Даяна Димитрова трябва да даде обяснение пред Световната асоциация по вдигане на тежести (WADA) за положителната допинг проба.

Това е втора положителна допинг проба за Даяна Димитрова, след като през миналата година беше отново уличена. Тогава, добричката щангистка беше уличена в употребата на фуросемид, точно преди световното първенство за кадети в Тайланд – през април 2017 г., а малко след това получи наказание за 6 месеца. Нейният треньор Божидар Божилов пък бе получил преди време наказание от 4 години, заради положителни допинг проби на негови състезатели.

БФВТ: „Ще реагираме остро на всякакви опити за самодейност на личните треньори и по тази причина ще продължаваме да настояваме за централизирана подготовка в националните отбори като начин за строг контрол върху медикаментозното възстановяване на състезателите и начин за поемане на отговорност. Ръководството на БФВТ продължава да подкрепя всячески усилията на Международната федерация (IWF) в борбата за феърплей и чист спорт.”

 

източник: ИА БЛИЦ

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *