Балчик Водещи новини Общество

Уволненият глухоням специалист по кактусите с жалба в Комисията по дискриминация

Уволненият от Ботаническата градина в Балчик Галин Радков е подал жалба в Комисията по защита от дискриминация.
„Днес приеха доказателствата ни в Комисията и ме допуснаха като свидетел в следващото заседание”, сподели за Про Нюз Добрич специалистът,т известен в професионалните среди като Професор Кактус. Той е получил подкрепа и от Съюза на глухите в България с председателя Николай Нинов.

В началото на ноември със заповед на Ректора на университета бе дисциплинарно уволнен глухонемият Галин Радков, който от 1997 г. работи в Университетската ботаническа градина в Балчик и е добавил 1500 вида кактуси от цял свят лично, чрез труд и контакти.

Дисциплинарно уволнение на глухонемия служител за часове взриви социалните мрежи. Близо 20 години Галин се грижи за прочутата колекция от кактуси в градината. За него кактусите са целият му живот. Той е добре познат и уважаван в средите не само у нас, а и в чужбина.

“Много ми е болно, защото обичам това място. Всичко там е мое дело – трудът по засаждане, изграждане на оранжерии. Събирал съм кактуси от цял свят. Аз лично съм дарил 1500 кактуса”, казва Галин Радков.

Уволниха глухоням спец по кактуси от Ботаническата градина в Балчик

“Той си вършеше съвестно задълженията. Всички го познаваме като човек, който е компетентен, знае всички наименования, знае специфичните грижи, които са нужни за тези растения”, обясни Илиян Стоянов.

Галин смята, че е нарочен още преди няколко години, когато се застъпва за предишните шефове след смяна на ръководството. Разказва, че започват да му налагат различни наказания, изолират го от колекцията с кактуси и го товарят с много друга работа.

В мотивите за уволнението на Галин пише, че е проявявал системно неуважение към установените правила на труд и етични колегиални взаимоотношения, а едно от наложените му наказания е за удар по гърба на колежка.

“Никога не съм посягал на колега. Нито едно от тези наказания не е заслужено, несправедливи са. До преди 2 години нямах нито една забележка”, допълни Галин.

Той обжалва уволнението си по съдебен път.

Междувременно петицията в подкрепа на Галин Радков вече е подкрепена от близо 5500 души.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *