Водещи новини Спорт Туризъм

В Брюксел обявяват Албена за първия Европейски курорт на спорта

Днес Европейският парламент в Брюксел ще бъде домакин на церемонията по връчване на наградите на ACES Европа за европейските столици и градове на спорта.

За първи път ще бъде обявен и Европейски курорт на спорта за 2019 година и това е Албена.

Повече от 30 града ще бъдат наградени между столиците, градовете, общностите, островите, градовете, курортите и фирмите.
София 2018 ще предаде щафетата Европейска столица на спорта в Будапеща 2019 г. на голяма церемония с участието на еврокомисаря Тибор Навакрасик.

Градове, наградени от ACES EUROPE са 18, сред тях и Варна. Остров Раб в Хърватия става Европейски остров на спорта. Ще бъдат отличени четири европейски общности на спорта, 11 европейски градове на спорта, както и две спортни компании. Ще бъдат връчени и отличия за европейски капитал на спорт за 2019, 2020, 2021 и 2022 г.

За първи път се обявява Европейски курорт на спорта и за 2019 година това е Албена, който ще чества своята 50-а годишнина.

Албена става Европейски курорт на спорта за 2019 г.

Концепцията за развитие на спорт в Албена визира, както традиционните до момента спортове, като футбол, тенис, тенис на маса. Силно акцентира на плажните спортове. Курортът навлиза и в спортове като голф. Проектира и нова модерна конна база, която е извън Албена.

До момента 7 % от приходите на Албена се формират от спортни дейности. Прогнозата е този процент през следващите три години да достигне до 15%.

ACES определя столици, градове и малки градове на спорта от 2000 г., но от идната година вече ще включва и новата титла – Европейски курорт на спорта.

ACES Europe е нестопанска организация, базирана в Брюксел, която всяка година от 2001 г. определя Европейска столица, Град, Общност и Селище на спорта. Изборът на това признание се извършва от ACES Europe въз основа на принципите на отговорност и етика, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за оброто здраве и интеграцията на отделните социални общности. ACES Europe е призната от Европейската комисия в „Бялата книга на спорта”.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *