Култура

„Коледа – традиции и вярвания” представя библиотеката в Добрич

Като част от празничния календар на библиотеката е изложба на библиотечни документи под надслов „Коледа – традиции и вярвания”, съобщиха от Регионална библиотека “Дора Габе”.

От 3 -31 декември посетителите могат да се запознаят с православните традиции, българските стародавни вярвания, празници и обичаи от Игнажден до Йордановден, с един от най-хубавите и очаквани празници в целия християнски свят – Коледа. Различни по вид библиотечни източници – сборници, справочна литература, периодични издания, фотографии, CD, предлагат на читателите любопитна информация за зимните народни обичаи в стара Добруджа и страната, от къде идва името и как е възникнал празникът Коледа, как се празнуват Коледа и Нова година по света, историята на най-известната коледна песен, за коледната украса и подаръците, трапезата и най-характерните обичаи по време на коледно-новогодишните празници. Стари източници от 1918 г., 1939 г. припомнят как се е празнувала Коледа в някогашна Добруджа, какви песни и сурвакарски благословии са отправяни към стопаните, какви гозби са приготвяли домакините, стари фотографии показват празничното коледарско облекло на добричлии.

Освен подходяща за коледното настроение литература, библиотеката организира от 3 до 21 декември 2018 г. творческа работилничка за изработване на коледни картички и подготвяне на писма до Дядо Коледа, както и четене на коледни приказки с деца от детските градини по заявка на тел. 058/602574.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *