Бизнес Водещи новини - дясно Храна и напитки

Торти бижу от натурални продукти предлага в Добрич десертно ателие “Cherry by Mary”

Мария Танева е красива млада дама, превърнала хобито си в бизнес, коeто я кара да се чувства щастлива. Да работи с вдъхновение, любов и увереност, че предлага истинска храна. Още повече, че тортите й са истинско бижу. Добрата новина е, сладкишите на десертно ателие “Cherry by Mary” вече могат да бъдат открити и в Добрич – в Чайна Комплимент.

За страстта си към сладкарството разказа пред Про Нюз Добрич младата сладкарка, започнала от кухнята на фамилната къща, за да създаде на своите 27 години, вече два обекта във Варна.

Това, което правим – аз с моите идеи и големия ми вече екип, е качествени десерти. Такива, каквито бих приготвила у дома, за да почерпя приятелите си – с краве масло, с висококачествени млечни продукти, ядки, белгийски шоколад. Гарантирам, че всичко, което предлагаме, е от най-добра суровина и няма нищо неистинско в продуктите ни.

Мария Танева – младата сладкарка и създател на Cherry by Mary

Тайната на успеха й е, че тортите на Cherry by Mary са само от качествени продукти и не се прави компромис за нито един от продуктите. За да се получи перфектната торта, използват само висококачествени продукти. „За жалост, в днешно време цехове и сладкарници избират по-лесния и по-евтин начин. Не само за торти, но и за бисквити, пасти и пр. Защото, да се ползват сладкарските суровини, които пазарът предлага, е в пъти по-евтино”, споделя Мери. И дава за пример Крем брюле, който се продава в кофи в сух вид, като брашно. Кофа от 10 кг струва 20 лева и се разрежда при пропорция 1:1 с вода и се предлага като Крем брюле. А, в него има само химия – яйца на прах, подобрители, сгъстители, нишестета – все неща, които няма как да присъстват в една домашна торта. „Ние правим тортите по начина, по който е правилно – мием яйцата, чупим ги, отделяме белтъци от жълтъци, разбиваме със захар, печем блатове, правим кремове, варим, охлаждаме. Това е един много по-дълъг и по-трудоемък процес за изработване на едно изделие, съответно и по-скъп, когато суровината е скъпа, но пък продуктът  накрая е качествен. Няма тайна. Това е. Истината е, че много колеги избират другия метод”, споделя Мери.

Тя няма кулинарно образование. Познанията ѝ са придобити предимно от книги, сега трупа опит и от практиката. Когато има възможност, посещава кулинарни семинари.

„В България няма подходящо образование за това – ако си завършил ТОХ или друго със специалност „Сладкарство и хлебарство”, стажовете са цехове, където няма какво да научиш т.е. това, което се научава е как да забъркаш Крем брюле от прах в кофата. И, това не е само във Варна и Добрич, а навсякъде”, споделя младата бизнес дама.

Предпразнична емоция в чайна Комплимент с вълшебството на Cherry by Mary

Мария е завършила счетоводство в Икономическия университет във Варна и известно време практикувала професията в родната Варна. Любовта към кулинарията обаче  постепенно прераснала в бизнес. Доста години правила сладкиши у дома. Като хоби майсторяла торти и други изкушения за приятели. Дори пари не им вземах, защото на мен ми беше интересно, беше ми предизвикателство, казва тя. Усетила потребност да развие дейността си. Така преди три години заработило десертно ателие “Cherry by Mary” в Цветния квартал във Варна. От 9 месеца е разширила бизнеса с още един обект, който е по-просторен – както като производство, така и за клиентите.

Започнало от домашното сладкарство днес за десертно ателие “Cherry by Mary” работят 16 души. Като се вземе предвид, че Мария работи като за няколко, излиза, че екипът е от около 20 души.

Мери не рекламира сладкишите си. Разчита на доволните си клиенти. Казва, че има лавинообразна реклама, която за нея е най-големият плюс на ателието.

За щастие, хората вече оценяват качеството. Това ни помага, защото все повече разбират какво има в една торта от супермаркет, която струва 7 лева за 10 парчета, защото това не е сладкарство, а алхимия, лабораторна работа”, споделя тя. Разказва редовно  доставчиците носят продуктова листа, в която 90 на сто от нещата не е ясно какво представляват – не пише брашно, масло, а някакви субстанции. „Например, фарститура карамелова – това течно ли е, газообразно ли е? Това е промишленост. А, това, което ние правим, е трудно и бавно, затова струва пари. Но, пък бутиковото производство си има аудитория и цена, счита младата сладкарка.

Изпитва сериозни трудности при зареждането със суровини, тъй като държи да са най-висококачествените. Друг проблем е Законът за храните, който е от 60-те години на миналия век. „Ако трябва да изпълняваме всичко, което се изисква, няма да имаме време да правим торти, а само ще пишем. Ще попълваме бележници, тефтери. Ако искам да използвам селски яйца, защото са много по-хубави, не мога. Ако искам да използвам непастьоризирано мляко, което аз да варя и ползвам, не може. Т.е. има толкова много неща, които ме спират да предлагам това, което искам. В същото време по телевизията може да се рекламира маргарин, което е абсурд”, недоумява Мери. 

Десертното ателие предлага изключително богат асортимент. „И аз, и колегите имаме безброй идеи, за което аз, като идеолог, съм много „за”. Трябва да има различни идеи, които да реализираме, за да видим дали клиентите ги харесват”, споделя младата дама. И, не без гордост добавя, че много рядко се случва нещо от сладкишите им да не се хареса. На витрината на “Cherry by Mary” постоянно има поне 15 вида торти.

„Стараем се да винаги да имаме нещо безглутеново, нещо сурово. По време на пости винаги имаме по нещо, което е без животински продукти. Има за всекиго по нещо – нещо шоколадово, нещо плодово, нещо по-нестандартно – торти с маракуя, кокосови торти, които не на всеки се харесват, но имат фенове. Не правим само шоколад и ванилия, а можем да експериментираме и с други вкусове”, обясни Мери.

И увери, че в Добрич също ще бъдат представяни различни торти и сладкиши, за да се прецени какво ще харесат клиентите. Стартира със 7-8 вида торти, десерти в чаша, правим истински френски макарони, ръчно изработени трюфели от белгийски шоколад, най-различни видове в различни комбинации с ядки, с кафе, с Бейлис, с различни вкусове. Обещава и специални коледни предложения.

Една от тортите, които клиентите в Добрич вече могат да опитат, е шоколадова торта без брашно. „В днешно време е много трудно да се срещне нещо, което е просто без брашно, а не със заместители. Защото, когато казваме „без брашно”, това не означава, че сме сложили царевично, соево, оризово или друг  вид брашно, защото за мен тези брашна, които заместват бялото брашно, не са подходящи за сладкарството. Те не са сладкарска суровина и променят консистенцията, вкуса. В случая ние сме заменили брашното с тъмен шоколад и какао. Другите безглутенови торти са на основата на целувчени блатове, основно от белтъци, захар. За да няма брашно, слагаме ядки, кокос или комбинация от кокос и ядки, от ядки и шоколад, което прави достатъчно стабилна консистенцията, за да се направи блат, от който да се направи торта. Кремът обикновено е на основата на млечни продукти или е сладкарски крем – варен крем с мляко, яйца. Това, което повечето клиенти ги интересува – глутенът, дали защото е модерно или по здравословни причини, ние с чиста съвест казваме – да, това е безглутеново или да, това е истински продукт. Защото, според мен, ако човек няма непоносимост към глутена, е по-лошо да яде соя, отколкото бяло брашно”, доверява тайните си Мери.

Единственият замразен продукт, който си позволява да използва, са любимите й малини. Плодовете са био, със сертификат от най-висок клас. Произведени са от фирма „Ротаро” – Добрич. Категорична е, че прави неща, които е спокойна да предложи и на семейство си. „В крайна сметка, храната ни е здраве. Дори и сладкото, трябва да е колкото може полезно”, добавя тя.

Запитана коя е нейната любима торта, Мария дава най-неочаквания отговор:

„Аз не обичам сладко. Интересно ми е да правя сладкиши, но не и да ги консумирам. Не, защото не е хубаво, а защото  не ми е по вкуса. Обичам хляб, сирене – тесто и солено”. И все пак, ако трябва да избира нещо сладко, предпочита по-нестандартните сладкиши. Такава е тортата й кокос и малина, за която счита, че е близка до съвършенството. Лека торта, която почти няма блат. Нещо, което си струва да се опита”, посочва сладкарката.

Готова е да върне клиент, но в никакъв случай няма да направи торта със захарно тесто. „Защото за мен, ако има отрови в сладкарството, това е най-голямата. Най-лошото е, че децата я ядат. Това е адски много боя, захар и химия. Другото са картините върху вафлена хартия. Когато разбрах как се правят – бях в шок, на обикновен мастиленоструен принтер с хранителни мастила”, споделя Мери. 

Създава рецептите си като ползва информация от интернет, книги, но повечето са модифицирани, защото вкусът й не одобрява нещо, което е много сладко.  Взаимства неща, които са модерни. Например, прави т.нар. „голи” торти, които нямат заливка от крем. “От 2-3 години са много модерни. Имаме клиенти, които това ги притеснява. Но, това е модерно и на мен ми харесва. Затова нямам нищо против, ако на някого не му хареса. Всичко правя с по-малко захар, променям някои неща, за да стане вкусно. Ние се стараем да правим неща, в които да се усещат всички вкусове, които са вложени. Десертът не може без захар, но се стараем да е по-малко. Идеята ни е клиентите да си изяждат парчетата”, усмихва се Мери.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.