Водещи новини - дясно Здраве

В Добрич най-често за СПИН се изследват мъже на възраст 30-39-години

От началото на 2018 г. в КАБКИС при  Регионалната здравна инспекция в Добрич консултиране и изследване за ХИВ са получили 125 лица, съобщават от РЗИ. От  изследваните 36 са жени и 89 са мъже. Най-голям е процентът на пожелалите анонимно изследване и консултиране във възрастовата група от 30 до 39 г., следвани от лицата ан възраст 20-24 г.

Тази година, за 30-и пореден път се отбелязва 1-ви декември – Световния ден на СПИН под мотото „Узнай своя статус”.

Кампанията цели насърчаване и обединяване на усилията на различни институции и организации за популяризиране и разширяване на обхвата на знаещите статуса си хора. Друга цел е повишаване на осведомеността на населението за предимствата на тестването, ранното откриване и своевременното насочване на инфектираните лица към лечение. Инициативите дават и възможност на хората да се информират за начините на превенция на ХИВ, с което да защитят себе си и своите близки.

РЗИ – Добрич се включва в инициативите с различни дейности, сред които обучения на тема „Превенция на ХИВ/СПИН” в училищата на Добрич, раздаване на презервативи и здравно-образователни материали за превенцията на ХИВ/СПИН, провеждане на АНТИСПИН кампания в общините Тервел и Каварна.

От 23 ноември до 7 декември се провеждат дни на отворени врати за изследвания за ХИВ, хепатит и СПИН в РЗИ – Добрич. Желаещите да проверят своя ХИВ статус могат да го направят в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС), който работи към РЗИ – Добрич всеки ден от понеделник до петък от 8.30 до 17.00 часа. Създадена е организация с лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ в областта за провеждане на изследвания за ХИВ, хепатити В и С и сифилис на желаещите медицински специалисти.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *