Водещи новини - дясно Общество Храна и напитки

Невяна от Bliss Bites: Човек трябва да поема само храна, която го прави щастлив

Невяна Димитрова е млада дама от Добрич, която залага на здравословното хранене. В блога си Bliss Bites тя предлага впечатляващи авторски здравословни рецепти. Вярва, че човек трябва да поема само храна, която го прави щастлив. Читателите на Про Нюз Добрич ще имат удоволствието занапред да се запознават с нейните фантастични рецепти за храната, която обожаваме, под рубриката „Рецептите на Невяна от Bliss Bites”. Коя е Невяна от Bliss Bites?

Здравейте, аз съм Невяна! Добре дошли в моя вкусен кулинарен свят! С удоволствие ще Ви представя здравословните си експерименти, вдъхновени от любовта ми към природата и живота.

Какво разбирам под “здравословно” ли?

За мен това е храната, която ме кара да се чувствам добре. Това означава повече растителни, сурови, пълнозърнести, нерафинирани и “супер”  храни. Също така обичам да използвам диви гъби, билки и плодове. Всъщност, това е едно от любимите ми занимания – грабвам всеки удобен момент, за да се разходя в някоя гора. Имам си любими местенца, някои от които са недалеч от дома, но също така обичам да откривам и нови такива.

След това приготвям нещо с продуктите, които съм събрала или ги запазвам (чрез сушене, замразяване или консервиране), за да имам, когато ми потрябват. Зимата правя чай от ръчно събраните билки или ги използвам като подправка за ястия и сладкиши. Много ми е приятно, защото си спомням емоцията при събирането им.  С всичко останало е същото – човек помни храста с глог или шипка.. или пък къде в гората никне онова, което е оставило спомен у теб. И така природата се превръща в собствена градина, но, за да се връщаме всяка година на същото място, е нужно да пазим и да бъдем грижовни! За тази цел избягвам да изкоренявам каквото и да било. Правя го единствено, ако ми трябва самият корен, но и в този случай не обирам всички растения, а оставям част от тях, за да се размножават.

Също така, ако видя трудно разградими отпадъци, ги събирам. Това ми се е случвало и в морето, докато се гмуркам. Според мен е редно да се грижим за природата, за да можем да се възползваме от нея! Може да звучи като клише, но човек трябва да го почувства със сърцето си и да се старае да се грижи за природата. Зная, че някои хора си мислят, че действията им са незначителни – било за замърсяване, почистване или друго. Но, истината е, че загрижеността на всеки човек е важна. Най-малкото това означава уважение към света, в който живеем!

За страстта към готвенето:
Сигурно няма да е изненада като Ви кажа, че готвя, откакто се помня. Тогава не приемах храната толкова присърце, но ми харесваше да го правя. Първият ми спомен от готвене е, когато бях в първи клас. С брат ми бяхме сами вкъщи и решихме да направим ореховки. Помня, че бяха много вкусни и майка ми беше очарована от изненадата, нищо че бяхме използвали всички тави, при това без да сложим хартия!
Предполагам, че страстта ми към готвенето съществува, защото никой никога не ме е карал да готвя. Всеки знае, че нещо, превърнато в ангажимент, вече не е толкова забавно.  Сигурно ми е дошло отвътре, щом от малка ми харесва сама да си приготвям сладкишите. Също така вкъщи често участвахме в приготвянето на храната в кухнята, събирахме заедно билки, плодове и зеленчуци. Мама обича да разказва за плодовете, зеленчуците, въобще разни неща за храните. От нея съм научила много! Обичам празниците, когато се приготвят разнообразни украси, картички, ястия, сладкиши и бисквити.
Интересът ми към веге кухнята се задълбочи преди 6-7 години, когато постъпих в университет. Тогава започнах да приготвям сама това, което ми се хапва. Мога да кажа, че това беше моментът, в който осъзнах от какво ще се чувствам най-добре. Преди това майка ми правеше вкусни и полезни неща, но тогава само се хранех и наслаждавах.
Баща ми е месоядец, а мама е вегетарианка, но никой не се е опитвал да налага разбиранията си. Решението взех сама. Започнах да се информирам повече и така вече основната ми храна станаха растенията и гъбите. Рядко консумирам нерастителни храни, но, когато ми се прииска да хапна нещо друго – просто го правя. 🙂

Защо Bliss Bites?
Bliss Bites означава ” Блажени Хапки”. Блажената хапка представлява самото щастие. Както казва Антон Его, герой от филма “Рататуи”: “Аз не обичам храната, аз я обожавам. Ако не я обожавам, не я преглъщам”. Тези думи може да ви се сторят преувеличени, но в тях има голяма доза мъдрост. Човек трябва да поема само храна, която го прави щастлив. Именно това се опитвам да правя и аз.

Очаквайте в Про Нюз Добрич „Рецептите на Невяна от Bliss Bites”

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *