Водещи новини - дясно Общество

Идва истинска зима – със сняг, виелици, преспи и навявания

Оранжев код за опасно време е обявен за област Добрич за днес. Още в пет области кодът за опасно време е същият. За другите области на страната кодът е “жълт”.

Дъждът през нощта през деня ще премине в сняг; в сутрешните часове ще има поледици. До полунощ ще се образува неравномерна снежна покривка. Ще се усили североизточният вятър, до 20-25 м/с и ще има виелици и навявания. Край морето ще духа вятър от север-североизток 14-19 м/с(7-8 по Бофорт) пориви 20-24 м/с(9 по Бофорт) море 4-5.

През следващото денонощие под влияние на средиземноморски циклон, преминаващ южно от страната ще се създаде сложна метеорологична обстановка. През нощта валежите ще обхванат страната, ще се усилят и на места ще са значителни. До сутринта почти навсякъде в Северна България дъждът ще премине в сняг, с изключение на североизточните райони, където все ще превалява дъжд при отрицателни температури в приземния слой и ще се образуват поледици и обледеняване на проводници.

Н Северна България и високите полета ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. В по-голямата част от Южна България дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг. Ще духа умерен, в Източна България силен до бурен север-североизточен вятър и в Добруджа, Лудогорието и по планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват преспи и навявания.

Сутринта температури ще са минус 2 – 0° в Северна България, а към 14 часа: минус 4 – минус 2° в Северна България. През нощта срещу четвъртък снеговалежите ще продължат. В Северна България снеговалежите ще отслабнат .

По Черноморието ще духа силен и бурен северен вятър. Ще има валежи, като по северното крайбрежие дъждът ще премине в сняг. Температурите ще се понижават и към 14 часа ще бъдат от минус 2 – 0° по северното крайбрежие до 6-8° по южното. Температурата на морската вода е 10-13°. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *