Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Разчистиха терена за новия жилищен комплекс в Добрич, строят през 2019 г.

„Приключихме с разчистването на парцела и с това разкрихме релефа и възможностите на терена. Ситуацията с разположението на сградите е уточнена”, съобщиха от „Резиденшъл Парк Св. Георги” – първия жилищен комплекс от затворен тип, който ще се изгражда в Добрич. На заседанието си днес Общинският съвет разреши изработване на частично изменение на Общия устройствен план на Община Добрич за „Обществено и делово обслужване“ за промяна от зона за обществено обслужващи дейности в  жилищна зона за малкоетажно застрояване (до 10 м.) Архитектурният проект е пред завършване. След окомплектоване на пълната документацията съобразно нормите на Закона за устройство на територията и наредбите на Община  Добрич и след влизане в сила на разрешение за строеж, в началото на 2019 г. планираме започване на строителната дейност, съобщават от фирмата-инвеститор. Както Про Нюз Добрич вече съобщи модерният жилищен комплекс от затворен тип “Резиденшъл Парк Св.Георги” ще се издига в района на градския парк, на терена, който преди десетилетия е бил предвиден за изграждане на мемориал „Знаме на мира”. След като бе игран на търг в началото на октомври, на 29-и бе подписан договор. Теренът, който е с площ от 13 341 кв. м, е закупен от дружеството „Соник 63” със собственик бизнесмена Веселин Велев – управител на  „Неопърл – България” и собственик на „Веник”. Публичният търг с тайно наддаване се проведен на 5 октомври. Инвеститорски интерес за покупка бе проявен от трима участници в търга. Началната тръжна цена бе 532 100 лева, определена от лицензиран оценител. Първата оферта е била от 801 хил. лева, втората – 851 хил. лева и третата – 1 033 000 лева, предложени от спечелилия търга.

Започна изграждането на първия жилищен комплекс от затворен тип в Добрич

Теренът през годините е бил изоставен и е много занемарен. В началото на ноември започва разчистването му. „Резиденшъл Парк Св. Георги” ще предлага нова за град Добрич концепция за живот – модерен жилищен комплекс от затворен тип, с просторни апартаменти, много зелени площи, гаражи и паркоместа, контролиран достъп и независим водоизточник. Това са само част от предимствата, които можем да предложим, защото вярваме, че добричлии заслужават да живеят добре, заявяват от фирмата-изпълнител. „С проектантите работим върху идеята комплексът да има около 9 хиляди кв. м застроена площ, плюс гаражи за всяко едно жилище. Вероятно, около 60 жилища ще бъдат изградени в 4 малки сгради”, коментира пред Про Нюз Добрич Веселин Велев. Той разкри, че жилищата на първия етаж ще излизат директно на терена и всеки, който живее там, ще има малка градинка.

За 1 млн. лева бе купен теренът на „Знаме на мира” в Добрич

Ще се заложи много на озеленяването. Ще се използват съвременните технологии, за да се постигне по-малък разход на енергия – чрез добра топлоизолация, с добра дограма. „Резиденшъл Парк Св. Георги” ще включва жилищна група от малки сгради. Комплексът ще е от затворен тип, с контролиран достъп. „Смятам да направим хубава архитектура, която да се впише в околната среда – малки, кокетни сгради. Въпреки че теренът е много голям, моето желание е да не бъде наситен със сгради, а да има доста простор, да има удобства, да има детска площадка, гаражи, паркоместа. Това е едно сериозно предизвикателство. Смятам, че зная какво искам да се получи. Има хора, които могат да го реализират, тъй като моята роля ще е само на инвеститор. Има хора, които, смятам, че могат да приемат това предизвикателство”, каза бизнесменът Инвестицията ще се осъществи със собствени средства, с привлечени при продажбата на жилищата „на зелено”, при необходимост ще се търси и банков кредит. Вече има клиенти, които без да знаят подробности, искат да платят изцяло, сподели още инвеститорът.
c