Образование

Без спешно укрепване, детска градина в Добрич може да бъде затворена от РЗИ

За детска градина №25 „Весела” в Добрич има предписание от РЗИ, което изисква спешно укрепване на сградата и терена. Даденият срок от здравната инспекция е 14 септември 2019 година. Ако то не бъде изпълнено, детската градина ще бъде затворена, стана ясно на проведеното днес заседание на Общинския съвет.

В тази връзка днес Общинският съвет взе решение за промяна в Програмата за капиталови разходи, с което се даде съгласие със средства от дългосрочния  дълг да се реализират основни ремонти на две детски градини – ДГ №25 „Весела“ и ДГ №18 „Дора Габе“.

Арх. Емилия Добрева обясни, че с комисията по жилищна политика е направила оглед на детските градини. В ДГ №25 „Весела” е установено най-необходимото – сега в административния блок  са създадени предпоставки да се счита за рисков. Необходимо е укрепване на земната основа, както и двора, който се е свлякъл и е предизвикал срутването на подпорната стена. „Преподавателите и директорът ползват с голямо притеснение този двор. Налага се основен ремонт, който да включва конструктивно укрепване на административния блок, двора и подпорната стена”, посочи арх. Добрева.

По настояване на общинския съветник  Зорница Михайлова заложените суми бяха детайлизирани, тъй като, по думите й, във внесената от администрацията докладна записка липсва обосновка какво включват посочените суми. И има разминаване между посочените в Програмата за капиталови разходи суми и количествено-стойностните сметки.

След прекъсване, бяха направени допълнения в  докладната. За конструктивно укрепване на ДГ 25 „Весела” се отпускат 289 хиляди – за укрепване на подпорната стена, за укрепване на административната сграда.  За основен ремонт на покрив и отводнителна система на ДГ №18 „Дора Габе“ са заложени 111 хиляди лева.

След направените допълнения докладната записка бе приета единодушно с 35 гласа „за“ от общинските съветници.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *