Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Отличиха "Есетере България" с почетен знак за дарителски заслуги

На 21 ноември, по време на официална церемония, с почетния знак на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), беше отличена Фирма „Есетере България“ - собственик на най-голямата дестилерия за етерични масла в Добрич, за особени дарителски заслуги, както и община Челопеч – за изключителната социална политика в областта на правата на децата. „Есетере България“ стартира през 2016 г. дейността си за региона. Тя е дъщерна фирма на американската компания „doTerra“, с основна дейност преработка на етерични масла. Като признание за социалната и дарителска насоченост на част от фирмените си дейности, "Есетере България" получава признание чрез тази награда от „Аз гарантирам щастливо детство", която е учредена и се връчва за първи път през 2018 г. В Ден на християнското семейство и младеж и на светлият празник Въведение Богородично, Държавната агенция за закрила на детето постави началото на една благородна и хуманна инициатива – за първи път връчи отличителния знак „Аз гарантирам щастливо детство. Да направиш дори и само едно дете щастливо, е висша ценност – християнска и общочовешка. Да видиш как греят детските очи от щастие е най-голямата лична удовлетвореност, а за тези, за които това е и професионално призвание – издига престижа и авторитета на съответната институция. Всяко дете има право на щастливо детство, а ние възрастните – родители, учители, общински и държавни институции, сме длъжни да направим всичко, което е по силите ни, за да му го осигурим.

Тържественото награждаване се състоя в „Триъгълна кула“ на древната ни столица Сердика. Водеща на събитието бе актрисата Елена Петрова. 

Амбицията на ДАЗД е събитието да се провежда ежегодно като признание за развиването и утвърждаването на правата на децата и осигуряването на условия за пълноценното им развитие. Отличителният знак се връчва за постижения в следните три категории:

  • Устойчиво развитие
  • Успешна промяна
  • Значима иновация

Кандидати за отличието са общини, юридически лица, неправителствени организации, граждански организации, доставчици на социални услуги за деца от цялата страна. Всички кандидатури са разгледани и оценени от седемчленна комисия в състав: председателят на Държавната агенция за закрила на детето –  д-р Елеонора Лилова, членове на Консултативния съвет към Агенцията, Национален съвет за закрила на детето, членове на Съвета на децата, представители на академичните среди, Националното сдружение на общините в България, Агенцията за социално подпомагане, публични личности.

 

Източник: Държавна агенция за закрила на детето

c