Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Кулинарна изложба подредиха в читалище „Мевляна” в Добрич

Кулинарна изложба от домашно приготвени ястия и дегустация бяха организирани от народно читалище „Мевляна - 2012” в Добрич, по повод  Деня на християнското семейство, съобщи председателят на читалището Гюлхан Вейсел.

За Про Нюз Добрич тя обясни, че колективът на народно читалище „Мевляна” е решило да уважи духа на семейството. Решили са всички да проявят мотивация и усърдие, за да покажат домашно приготвени гозби. „Радваме се, че всички са усмихнати и щастливи. Ще споделим с всички това, което са приготвили – домашни ястия, сладка, които са радост за очите и слабост за небцето. Всичко изглежда превъзходно", сподели Вейсел.

Представени бяха турски и татарски ястия – турска баклава, която е задължителна, сарми, които са характерно за тази кухня ястие. Характерно за татарската кухня е готвенето с тесто и месо, обясни Гюлхан Вейсел. Тя разказа, че е отправила покана към всички да направят нещо у дома, да го донесат в читалището, за да се почерпим, да пием по едно турско кафе и да си разкажем за нашето ежедневие, обясни председателят.

Една от традиционните рецепти бе джантък - традиционно татарско ястие. Приготвя се с брашно, олио, мая и кайма. Използва се телешко, овче, а може и пилешко. Има заливка от две яйца, мляко и сметана. Знае я от своите майка и баба. Приготвя се както за празник, така и за делник. Бюрек с кайма също е татарско ястие. Прави се с хлебна сода, кисело мляко, олио, овкусена кайма. Прави се на руло, маже се с олио, върти се, реже се на парчета, след това се разточва с точилката и се пече.

Баклавата се прави с фини кори. Едро смлени орехи. Навива се на руло и се реже на хапки. След това се залива с горещо олио, тавата се пече във фурната, а след това се залива със захарна вода.

Сармичките също са традиционни за турските семейства. Рецептата на Аче вече е печелила награда от фестивала на гърнетата. "Запържвам лука и ориза, оставям ги да се задушат с половин чаша вода. Слагам каймата и замесвам с подправките, леко попарвам лозовите листа и ги навивам." Споделя, че днес ги е направила по-големи, иначе много време трябвало да ги приготвя. Знае рецептата от своята майка. Сармичките са задължителни за празниците, но могат да се приготвят и за делниците.

За приготвянето на халвата, жените използват 1 литър олио. „Сипва се един килограм брашно и започвам да го пържа на бавен огън, докато стане кафяво. След това слагам един килограм захар и малко вода и започвам да бъркам, за да няма бучки. Слагам и грис. След това ги въргалям в орехи и захар. Зная тази рецепта за турска халва от майка си”, споделя майсторката.

За питките с месо, които са традиционни за татарската кухня, тя споделя, че първо прави тестото. След това се правят топки, които се точат. В тях се слага месото, режат се и се пекат. Подправките за месото са лук, чесън, кимион. В каймата се добавя малко вода. Най-вкусни са, докато са още горещи.

c