Общество

Християните в Добрич почетоха паметта на свети Климент Охридски

Много миряни се събраха днес в храм “Свети Климент Охридски” в Добрич, за да отдадат почит на светеца, просветител. В църквата, която чества храмов празник, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

Християните почитат днес паметта на свети Климент Охридски – български средновековен учен и първи епископ, проповядвал на старобългарски език. Православната църква го тачи като един от Светите Седмочисленици.

Предполага се, че Климент е участвал на млади години още в хазарската и аланската мисия на Кирил и Методий през 859-861 г. Той участва и във великоморавската мисия на светите братя като техен ученик. В някои по-късни славянски жития се казва, че презвитер Климент е бил ръкоположен заедно с Наум в свещенически чин от папата в Рим през 868 г. преди смъртта на св. Кирил.

Православната църква го тачи като един от Светите Седмочисленици. Теофилакт Охридски го нарича “пръв епископ, който проповядвал на български език”, а Димитрий Хоматиан в Краткото житие на св. Климент Охридски пише за него: “Този наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае като българи.”

Просиял в подвизи, вършил чудеса – починал в 916 година. Мощите на св. Климент се намират в църквата “Св. Пантелеймон” в Охрид.

Част от мощите на светеца днес се съхраняват и в новопостроената в Пловдив църква “Св. Климент Охридски”. Скоро след неговата смърт епископ Климент е канонизиран.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *