Крими

Съдът в Добрич отне книжката и осъди условно дрогиран шофьор

Окръжният съд в Добрич наложи условно наказание на подсъдим по въззивно дело за шофиране след употреба на наркотици, съобщиха от пресцентъра на съда.

Районният съд е освободил 24-годишния Никола Т. от Варна от наказателна отговорност за извършеното деяние. Наложил му само глоба от 1000 лева.  Според състав на Окръжния съд обаче първата инстанция неправилно е освободила младежа от наказателна отговорност. В законодателството е предвидена такава възможност, но тя не се прилага, ако деянието е извършено след употреба на наркотични вещества, което в случая е безспорно установено, посочва в мотивите си съдът.

С оглед на изложеното Окръжният съд е изменил решението на първоинстанционния съдебен акт и наложи на подсъдимия условно наказание за срок от 6 месеца с 3-годишен изпитателен срок. Той е лишен и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 месеца.

Младежът е осъден за това, че на 24 юли т.г., около 23.45ч., в Тервел, е управлявал лек автомобил след употреба на амфетамин, метамфетамин и и марихуана. Деянието му било засечено от полицейски служители, които първоначално забелязали, че намиращия се пред тях автомобил се движи бавно и криволичейки. Това ги мотивирало да предприемат проверка на водача, който веднага признал, че е пушил марихуана. Впоследствие при извършен тест с техническо средство, взетата проба отчела положителен резултат за съдържание на наркотични вещества.

Наложеното на младежа наказание е в размер близък до минималния, тъй като съдът взе предвид многобройните смекчаващи вината му обстоятелства – липса на предходни осъждания, направените пълни самопризнания, добрите характеристични данни по местоживеене, както и изявено критично отношение към извършеното.

Решението на Окръжен съд – Добрич е окончателно и не подлежи на касационно обжалване.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *