Водещи новини - дясно Култура

Рада Въртунинска представи поредната си книга, посветена на Йовков

В навечерието на 138-годишнината от рождението на Йордан Йовков в Дом-паметник “Йордан Йовков” бе представена поредната книга на писателката от Добрич Рада Въртунинска, посветена на Йовковата белетристика.

След “Влияния и подобия в творчеството на Йордан Йовков и Николай Гогол” (2012 г.), “Звукови вибрации в имената на Йовковите герои” (2013 г.), “Индже”, Йордан Йовков – “Кирджали”, Александър Пушкин” (2016 г.) през 2018 г. изследователката издаде книгата “Усмивката като емоционален щрих в творчеството на Йордан Йовков. От Серафим към Люцкан”, върху която работи последните две години, съобщават от Дом-паметника.

В нея тя разглежда усмивките на Йовковите герои като важен литературен компонент и като символ в произведенията на писателя. Поставя също проблема за символиката на числата и белия цвят в прозата на белетриста. Публиката отново бе впечатлена от ерудицията на Рада Въртунинска, от способността й да полага Йовковото творчество в контекста не само на нашата, но и на руската литература.
Днес – на рождения ден на Йордан Йовков по нов стил, от 11 часа пред неговия паметник ще бъде отпразнувана годишнината от рождението на писателя.

Снимки: Дом-паметник “Йордан Йовков”

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *