Водещи новини Здраве

Как да защитите своето дете от вирусите и инфекциите, съветва д-р Стойчовска

Д-р Иванка Стойчовска е завършила МУ – Варна през 1985 г., а през 1994 г. придобива специалност Педиатрия в МУ – София. През 2005 г. придобива втора специалност – Обща медицина. Работила е като педиатър в МБАЛ Генерал Тошево и общопрактикуващ лекар в Генерал Тошево и гр. Добрич. Секретар на Националното Сдружение на общопрактикуващите лекари в България и Председател на Сдружението в Добрич.

Известно е, че от болестите е по-лесно да се предпазим, отколкото да ги лекуваме. Ще ви разкажа с какво се характеризират острите респираторни заболявания (ОРЗ) и острите вирусни инфекции (ОРВИ) и как да защитите своите деца от вирусите и инфекциите и какво можете да направите за тяхната профилактика. Края на месец септември, месец октомври и до средата на ноември са най-подходящото време за тази профилактика, защото е необходимо около два и половина месеца да изграждане на добър имунен отговор на причинителите на ОРЗ и ОРВИ, а най – активния им период започва през м. януари.

Какво е ОРЗ и ОРВИ?

ОРЗ е остра респираторна болест, която засяга дихателните пътища. В ежедневието ОРЗ се наричат простудни. Тези заболявания често се развиват, когато тялото е преохладено. ОРЗ може да бъде свързана с бактериална или вирусна инфекция. Причиняващите агенти на бактериалните инфекции (стафилококови, стрептококови, пневмококови и т.н.) се намират  в дихателния тракт без да предизвикват заболяване. Но поради стрес, простуда и други фактори, те се активират и могат да провокират заболяването.

ОРВИ в повечето случаи се причиняват от вируси (грипен вирус, парагрипен вирус, аденовирус, риновирус, ротавирус и др.). ОРВИ представляват най-голямата част от всички ОРЗ и се срещат много по-често, защото те са по-лесни за заразяване. Основният път за заразяване е въздушно-капковия. Най-патогенните вируси се съдържат в капчици от слюнката и секретите от носа, които се изхвърлят на няколко метра разстояние при кихане, кашляне, говор. Вторият път за разпространение на вирусите е контактния. Вирусите от ръцете и лицето на болния, лесно попадат при целувка, ръкуване, пипане на едни и същи вещи, върху лигавицата на носа и гърлото на здравия човек.

Симптоми на  ОРЗ и ОРВИ при децата.

При бактериалните инфекции началото е постепенно. Заболяването винаги започва с не много високо покачване на температурата и се развива дълго и вяло. При нея в кръвната картина се увеличава общия брой на левкоцитите с олевяване (покачва се броя на сегментоядрените левкоцити). Повишава се утайката и CRP.

ОРВИ заболяванията  се развиват с общо неразположение и главоболие. Силно се повишава температурата и се появява хрема и кашлица. При вирусните инфекции количество левкоцитите остават в границите на нормите или се покачват незначително и  се повишава количеството на лимфоцитите. Ако заболяването не се усложни от вторична инфекция, заболяването преминава за  една седмица даже без лечение.

С какво да лекуваме  ОРЗ и ОРВИ  при децата?

При бактериалните инфекции, като ангина, синузит, отит, пневмония, ни помагат антибиотиците. При ОРВИ антибиотиците не помагат. Затова се назначават симптоматични и антивирусни средства. В зависимост от симптомите това са температуропонижаващи средства, капки за нос, сироп за кашлица, таблетки за гърло. Противовирусните препарати се изписват от лекар в зависимост от възрастта на детето.

Профилактика ОРЗ и ОРВИ – правила за родители

В периода на епидемия не посещавайте места с много хора. След посещение на такива места накарайте детето да си измие ръцете със сапун.

Важно е за предотвратите контакта с болни хора. Ако в детската градина вече има болни деца, оставете детето си в къщи за няколко дни. Ако болния е член на семейството, изолирайте болния в отделна стая.

Поддържайте 20-22 градуса температура и 50-70% влажност в помещенията в които отглеждате детето. Проветрявайте на всеки 2 часа и често забърсвайте подовете и повърхностите в помещението

Основната естествена бариера на носа срещу вирусите е неговата лигавица с ресничките на носния епител. Ако тя е изсъхнала или ако сте откъснали ресничките с често използване на носен аспиратор, вирусите проникват по-бързо. Затова овлажнявайте лигавицата на носа със физиологичен серум, посредством носни промивки. Научете детето си както си мие зъбите, така да си почиства носа всяка вечер със носна промивка. Може да използвате и спрей за нос с морска вода. Има и препарат Quix Protect , който прави филм на носната лигавица, предотвратяващ проникването на вирусите. Действието му е 1,5 часа. Прави се непосредствено преди да оставите детето в детската градина сутрин и ако посещавате места с много хора по време на епидемия.

Закаляване – най- добрия метод за укрепване на имунитета. Водете детето често на разходка , подходящо облечено за сезона.Приучете детето да спи на отворен прозорец, закалявайте го с контрастни душове, поливайте краката му с прохладна вода.Всичко това трябва да става постепенно и непрекъснато.

Важно е детето да спортува, да прави утринна гимнастика и често да играе навън.

Правилното хранене – залог за здрав имунитет. Следете детето да се храни редовно, балансирано с много плодове и зеленчуци.

При често боледуващи деца в края на септември и октомври направете следния комплекс:

  • Направете профилактика с Бронховаксом или Респивакс, които ще осигурят защитни антитела срещу 19 от най- често срещащите се бактерии причинители на ОРЗ.
  • Дайте на детето си имуномодулатор за повишаване на защитните сили на организма. Например Имуномикс.
  • Направете противогрипна ваксина, особенно при деца с хронични заболявания. Тя дава защита освен към грипния вирус , както и към парагрипните вируси, които са най-честите причини за ОРВИ.

Профилактика ОРЗ и ОРВИ в детските градини

В период на епидемия децата трябва  да се преглеждат от медицинско лице при прима сутрин.Болните деца да се връщат в къщи.

Учителите и помощния персонал в детските заведения не трябва да идват на работа със симптоми на ОРЗ и ОРВИ.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *