Бизнес

Стабилна изкупна цена на млякото в Добричка област

Изкупната цена на млякото в момента е стабилна и в сектора има относително спокойствие. Това се случва за първи път през последните години, коментира Ангел Йонов, изп. директор на Асоциацията за развъждане на черношарената порода в България (АРЧШПБ).
Изкупуването на суровината в Добричка област започва от 0.60 лв./л и стига до 0.70-0.75 лв./л при по-едрите фермери. Ограниченията за вкарване на палмово масло, сухо мляко и други продукти, които не са от животински произход, са подпомогнали стабилизирането на цената.
Асоциацията за развъждане на черношареното говедо контролира 45 000 животни в цялата страна, които се гледат в 310 ферми. В Добричка област броят на кравите е до 8 000, а средният размер в едно стопанство е 120-130.
В момента се наблюдава лек ръст на животните, които се отглеждат под селекционен контрол у нас, коментира още Йонов. Основен фактор за положителната тенденция са субсидиите за хуманно отношение, чието изплащане започна и подпомагането за отглеждане на животни под селекционен контрол.
„Завишението на субсидията за елитно животно е с 5 % спрямо миналата година, когато беше 600 лв. на говедо. Това е много добра цифра и по този начин фермерите могат да вземат глътка въздух.  Селекцията е скъпо мероприятие и когато се върши, то трябва да се подкрепя. Ние като развъдна организация се борихме години наред, за да се стигне до субсидиране на животни под селекционен контрол”, разказва още Ангел Йонов.
Според селекционера с 40-годишен стаж, за да бъдат успешни фермерите, трябва да повишат производителността на животните, а това става с качествен материал. Затова селекцията може да подпомогне фермите да станат два пъти по-продуктивни и рентабилни.
Черношарената порода е най-популярната у нас и представлява 90% от говедата. Освен това тези кравите са лидери по млеконадой. В Добричка област през последните години в някои от фермите се отчитат средно по 10 тона мляко от крава. Все още обаче се срещат стопанства с едва 4 тона млеконадой, допълни Йонов.
Източник: fermer.bg
Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *