Добричка Общество

В с. Дончево честваха 75 години от спасяването на българските евреи от холокоста

По инициатива на НЧ „Напредък – 1942“, жителите на село Дончево се отбелязали 75 години от спасяването на българските евреи от холокоста и Международния ден на толерантността, съобщиха от пресцентъра на Областна управа.

По време на събитието, ученици от селото са представили кратка презентация, припомняйки мрачните събития от годините на Втората световна война, довели до физическото унищожение на близо шест милиона души. Исторически сведения, свързани с физическото унищожение на евреите, е споделил секретарят на читалище „Напредък-1942“ – Иванка Кирова.

За свои впечатления от разговорите с хора, преживели холокоста, са разказали ученичката Златомира Георгиева и жителката на селото Мария Лападатова. Мрачните години на холокоста и историческите факти, довели до спасението на българските евреи и благодарността на преживелите ужаса, присъстващите са съпреживели чрез разказите на две българки от еврейски произход и чрез показания документален филм, посветен на годишнината.

В заключение, поканеният като специален гост на събитието – областният управител Красимир Кирилов, се е обърнал към присъстващите с апел да се помни историята и да бъдем толерантни към другите, припомняйки и крилатата фраза, че и най-лошият мир е по-добър от най-добрата война.

Част от кулинарните умения на евреите, представени с кетеринга, поднесен от НЧ „Напредък – 1942“, са били демонстрирани пред жителите на село Дончево.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *