Водещи новини - дясно Здраве

Световният ден на недоносените деца събра в болницата в Добрич лекари, майки и деца

С много усмивки, благодарности и добри думи премина тържеството , организирано в Отделението по Неонатология на МБАЛ Добрич днес. На празника дойдоха 15 деца и техните родители, преминали през отделението през годините.

„Това е празник в подкрепа на недоносените деца и техните родители“, заяви д-р Йовка Тихонова, началник на отделението. Тя отбеляза, че в момента в отделението има 7 недоносени деца, 2 от които в доста тежко състояние.  Едно от децата е трябвало да се роди за Бъдни вечер. В момента вече тежи  1,250 кг , в стабилно състояние е  и специалистите се надяват, че за Бъдни вечер ще си бъде вече у дома. Д-р Тихонова увери, че отделението  е оборудвано с  достатъчно и модерна техника,  доставена по Норвежкият механизъм. През 2016 година е закупен и дихателен апарат,  със средства събрани от дарителска кампания.

От началото на годината през отделението по Неонатология са преминали 85 деца. За същия период на миналата година те са били 84. Четирима лекари и 12 медицински специалисти се грижат за малките пациенти.

От 7 години в България се отбелязва Световният ден на недоносените деца. В Болницата в Добрич той се празнува от 2014 година.

„С все по-голям успех се гледат все по-малки бебета“, сподели пред Про Нюз Добрич д-р Ивайло Петев – завеждащ Акушеро-гинекологично отделение в МБАЛ Добрич. По думите му, в неонатология нещата се развиват много добре, като медицинската дейност и тя се развива. „Ние като гинеколози виждаме резултата – все по-малки бебета се гледат с много по-добър успех и тук говорим за деца, които не само ще преживеят, но и ще бъдат здрави. Те по нищо няма да се различават на една, две годинки от своите връстници.

Трайните усложнения, за щастие, са все по-редки и по-редки. Не, че не се случват. Случвали са се и преди, ще се случват и в бъдеще. Неонатолозите се развиват много в тази насока – първичните грижи на недоносените или екстремно недоносените – родени преди 30 седмица или под килограм, грижите са на съвсем друго ниво. И, родителите виждат резултатите и от тези грижи. Ефектът е много по-добър“, коментира още д-р Петев.

Сред гостите на празника бе и Петя Петрова – майка на близначки, родени 33 г.с. Валерия се е появила на бял свят с тегло 1,8 кг, а Габриела – 2,180 кг. Днес, четири месеца по-късно, майката е благодарна на екипа на АГ отделението и на д-р Трифон Йорданов, както и на екипа на отделението на Неонатология, където децата са били в продължение на две седмици, а  Габриела е била пет дни в кувьоз. Днес съм щастлива майка на две здрави момиченца, сподели Петя.

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *