Култура Общество Политика

Паметна плоча в с. Дропла ще спомня за добруджанците – жертви на румънските репресии

Днес, официално е била открита паметна плоча в чест на добруджанците, станали жертва на румънските репресии по време на Първата световна война. По време на събитието е била отслужена панихида, в знак на почит към 89-те добруджанци – някога жители на с. Търновка и с. Той куюсу /махали на с. Дропла/, с. Ресилер /Ралица/ и с. Фрекацей, окръг Тулча, част от чиито наследници живеят днес в Дропла, информираха от пресслужбата на Областна управа.

Мемориалната плоча е поставена на сградата на читалището в добруджанското село Дропла.

Областният управител Красимир Кирилов и заместник-кметът на Община Балчик Димитрин Димитров, заедно с Денчо Попов – кмет на село Дропла, който е и председател на Инициативния комитет, са открили паметната плоча.

Присъстващите на събитието – жители на Дропла, Инициативния комитет, представители на фондация „Вигория“, интелектуалци, представители на Регионален исторически музей Добрич, са свели глави в едноминутно мълчание, в знак на почит на паметта на репресираните жители на Добруджа, които в годините на Първата световна война са били несправедливо задържани в концлагери, създадени от румънското правителство по това време на територията на Молдова. Всички присъстващи на събитието са положиха венци и цветя пред новооткрития мемориал.

В думите си, по време на откриването, кметът на село Дропла е подчертал, че страната ни е изправена пред предизвикателствата на новото време и търси верни пътища за мирно съществуване – не забравяйки, а осмисляйки и съхранявайки своята идентичност като поддържа жива паметта за дедите си и анализира историческите истини.

Събитието е и част от проявите, посветени на 100-годишнината от края на Първата световна война.

В област Добрич има над 20 паметни плочи и мемориала в различни населени места в памет на репресирани добруджанци. През 2009 г. в с. Житен, по идея на инж. Гено Генов, наследник на отвлечени в Молдова жители на с. Житен, беше открит мемориалният комплекс „Неовършаният харман“.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *