Добрич Общество

Дом-паметникът „Йордан Йовков“ ще светне в лилаво за недоносените деца

Дом-паметникът „Йордан Йовков“ ще светне в лилави цветове тази вечер и по този начин Община Добрич ще изрази своята съпричастност към недоносените бебета и техните семейства, съобщиха от общинската администрация.

Поводът е Световният ден на недоносените деца, който се отбелязва на 17 ноември. Инициативата е на Неонатологичното отделение в МБАЛ „Добрич“ и се реализира от Община Добрич. Целта е да се насочи вниманието на обществото към сериозния проблем с преждевременното раждане и да се даде надежда и подкрепа на засегнатите семейства. Неонатологично отделение в Добрич е изцяло реновирано и разполага със съвременна модерна апаратура, за непрекъснат мониторинг на състоянието на децата. В отделението работят 8 лекари и е осигурена денонощна грижа за малките пациенти. До настоящия момент в сектора са родени 85 недоносени бебета като тенденцията се запазва еднаква спрямо миналата година. От отделението отчитат и нисък процент смъртност за 2018г.

Световният ден на недоносените бебета се отбелязва ежегодно в повече от 60 страни в света, а от 2012 година и в България. Много родители продължават да се сблъскват с предизвикателствата на преждевременното раждане. Преждевременно родените бебета и техните семейства имат нужда освен от специални медицински грижи, и от психологическа помощ и надеждна информация по темата.

Снимка: Dobrich24.com

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *