Без категория Здраве Образование

Само за ден без цигари, през 1971 г. успяват да основават фонд за стипендии в САЩ

15 ноември, като третият четвъртък от месеца, е обявен за международен ден без тютюнопушене, напомнят от РЗИ Добрич.

“Да спрем да пушим поне за един ден” – с този призив през 1971 година американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден, а със спестените средства основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии.

След няколко години идеята придобила голяма популярност в САЩ, а през 1977 г. Американската общност за борба с рака (ACS) обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. Този ден вече се отбелязва и в много други страни по света, както и в България. Кампанията има за цел да промени отношението към тютюнопушенето и да предостави подробна информация относно ефективните методи за отказване от вредната привичка.

Приеми това предизвикателство, един ден – 15.11.2018 г., да бъде твоят ден без цигара. Не мисли за “цял живот без цигари”, мисли как да не запалиш “днес”!!!

Продължавай смело, вярвай в себе си! Ако от последната цигара е изминало дори едно денонощие, ти заслужаваш поздравления! Не трябва да се забравя, че това е цял един процес, който не е бърз и лесен. След физическите промени настъпва и отпускане на психиката. След една година повишеният риск от сърдечен инфаркт намалява наполовина в сравнение с този при пушачи.

Организмът на пушача започва да се “съживява” още в първите минути след последната цигара:

 • 20 минути след последната цигара кръвното налягане се понижава, пулсът се забавя;
 • след 24 часа вероятността от сърдечен пристъп намалява;
 • до 9 месеца след изпушването на последната цигара – умората, кашлицата, затрудненото дишане намаляват. Клетките на белия дроб подобряват способността си да втечняват слузта, да изхвърлят вредните вещества и да потискат инфекциите. Изкачването на стълби става по-лесно, дишането по-свободно и леко;
 • Останалите предимства са, че не вредим на красотата си, не хвърляме пари на вятъра и не пречим на околните с отровния дим.

Тютюнопушенето е привичка, наркомания, подсъзнателно удовлетворяване на желания. Тютюнопушенето е избор, решение.

Сдружение „България без дим“ призовава всички желаещи да се включат в Национална кампания под надслов „Да спечелим заедно: един ден без цигари“, предприемайки следните стъпки:

 • ако сте пушач спрете цигарите поне за един ден, ако не сте – помогнете на Ваш приятел да ги спре
 • използвайте спестените пари за реализиране на благотворителна инициатива по Ваш избор
 • включете Вашето семейство, приятели, колеги, фирма, организация, класа, училището
 • споделете видео или снимки от акцията Ви на един от следните адреси: bgbezdim@gmail.com или като коментар на https://bezdim.org/2018den/

По повод Международния ден без тютюнопушене, Регионална здравна инспекция – Добрич организира провеждането през месец ноември на:

 • – изнесен консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене с измерване на въглероден монооксид в издишан въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на активни и пасивни пушачи в гр. Добрич, гр. Тервел и гр. Каварна;
 • – интерактивни обучения „Митове и факти за тютюнопушенето. Упражняване на умения за критично мислене и повишаване на вниманието към рисковия фактор тютюнопушене” с демонстрация на апарат Smokerlyzer пред учениците от гимназиален етап на средната образователна степен;
 • – спортни състезания за ученици от начален етап на основната образователна степен с награди, осигурени от РЗИ-Добрич;
 • – разпространение на образователни материали сред различни целеви групи  в област Добрич.

Призоваваме на този ден, всеки пушач да сложи началото на една своя кампания за отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, здравето на своите деца, близки и приятели, които като пасивни пушачи, присъстващи в обкръжението на активния пушач, увреждат в не по-малка степен и своето здраве.

Всеки желаещ може да посети: “Консултативен кабинет за отказване от тютюнопушене” в РЗИ – Добрич, където ще получи подкрепа в преодоляването на зависимостта.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *