Водещи новини Здраве Каварна

Нови 15 случая на африканска чума по свинете край Каварна

15 от 25-те проби от диви прасета, взети от района на Каварна за установяване на африканска чума по свинете (АЧС), се оказват положителни. Това съобщава fermer.bg, като се позовава на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич на заседание на Областния съвет по животновъдство.
Положителните проби са от диви прасета, отстреляни в ловни заграждения от 100 хектара край Каварна. Взети са материали за изследване и от големите свинекомплекси в Добричка област. Резултатите от тях са отрицателни за наличие на заболяването. Няма установени нови огнища на болестта, освен констатираното преди две седмици в горските заграждения край село Българево при диви прасета.
Епизоотичната обстановка в Добричка област беше основният фокус на форума, на който се събраха всички институции, полагащи съвместни усилия за овладяване и недопускане на заболяването АЧС. Наложените мерки са ефективни и в областта няма напрежение, коментира директорът на ОД „Земеделие” Десислава Иванова.

Четири случая на африканска чума в област Добрич, стопани масово колят прасета

„При нас информационната кампания започна на по-ранен етап и не се стигна до брожение сред стопаните. Ние подпомогнахме процеса по преброяване на т.нар. задни дворове – прасета, свине-майки и подадохме информацията на Агенцията по безопасност на храните, за да се получи пълна картина и на регистрирани, и на нерегистрирани животни”, разясни още Иванова.
Така кметовете и кметските наместници са били своевременно информирани за мерките, които стопаните е трябвало да предприемат за опазване на животните си. В Каварна вече е започнало и препоръчителното колене на свинете в задните дворове.

Избиха 19 глигана в стопанството край Българево, сред тях бременни и майки

4,5 милиона лева е сумата за справяне с болестта, съобщи на срещата д-р Боряна Станимирова от дирекция „Животновъдство” към агроминистерството.
„В Добричка област имаме едно огнище на АЧС. Отпуснати са средства за дезинфекции, засилен граничен контрол, за взимането на проби и изследването им, за опазване на генофонда на източно-балканската свиня. Отделно са предвидени по 70 лв. за обезщетяване на собствениците при превантивно клане на свине, регистрирани по закона за ветеринарно-медицинската дейност в 20-километровата зона”, уточни експертът.
Над 1000 са установените огнища на африканска чума по свинете в съседна Румъния. В 20-километровата зона попадат 14 населени места от крайморските общини Каварна и Шабла, които са близо до сухопътната граница със северната ни съседка. В буферната зона попадат още 23 селища.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *