Добрич Общество

Институциите в Добрич апелират да се спазва закона при провеждане на протести

Както вчерашният протест, така и евентуален тази вечер, са незаконни, тъй като за тях няма подадено уведомление в Общината. Това стана ясно на проведен днес брифинг с участието на кмета Йордан Йорданов, представители на различните политически сили в Общинския съвет, директора на Областната дирекция на МВР ст. Комисар Никола Панчев, началника на КАТ Жулиян Минев.

Институциите отправиха апел да се спазва законът и протестите да се осъществяват по законовия ред – подава се уведомление в общината със съответното искане за протестни действия – 24 или 48 часа преди самия протест. В уведомлението се уточнява мястото, датата и действията, които се предприемат, ако има маршрут. Ако такова уведомление не бъде подадено, протестът се счита за незаконен, обясни кметът.

Както Про Нюз Добрич още вчера съобщи, внесеното на 12-и в Община Добрич уведомление за ежедневни протести с посочен маршрут, на следващия ден – 13 ноември, е било оттеглено.

Всички имат право на протестни действия и могат да ги извършват по урегулирания от закона ред – с уведомление и упоменатите атрибути, заяви кметът.

„Това, което уточнихме на работната среща е, че всеки има право да изяви своето гражданско виждане – дали с протест или други действия. В закона за събранията, митингите и манифестациите са регламентирани начините за провеждането им“, обясни старши комисар Никола Панчев. Той подчерта, че компетентен орган в случая е Общината, а полицията отговаря за охрана на обществения ред, за недопускане ескалиране на напрежение или за възстановяване на обществения ред, ако се допусне нарушаване.

„Участници в протеста в понеделник не спазиха маршрута на организаторите, което е и причината вчера организаторите да оттеглят уведомлението за протест. Група от хора, по неясни за нас подбуди, решиха да затворят пътя Добрич-Варна за 30-40 минути. След като с тях беше проведен разговор, те отвориха“, обясни директорът на ОД на МВР. „Ние сме за върховенството на закона и за спазването му от всеки протестиращ или друг гражданин“, добави той.

Никола Панчев заяви, че не е използвана физическа сила или помощни средства спрямо участниците в протеста. Спрямо лицата, които нарушиха Закона за движение по пътищата, са предприети съответните мерки, тъй като МВР е компетентният орган. „Налагаме възможно най-малките санкции спрямо тези лица. Те може и да не знаят, че са извършили нарушение. Установили сме 13 автомобила, на 12 сме съставили актове. За другия – предстои съответната процедура. Засега глобите са от 100 до 300 лева, ако има повторен случай – по-високи глоби и лишаване от право за управление на МПС.

Ние не искаме да ставаме заплаха за хората, които са протестиращи, но полицията призовава да не се провокират полицейските служители или други свободни граждани, които се намират в близост до протестиращите. Затова осигуряваме полицейско присъствие на място“, каза още директорът на ОД на МВР. На вчерашния протест не е допуснато нарушаване на обществения ред, ако изключим, че организаторите не са уведомили Общината. Не се допусна блокиране на кръстовища. Бяха предприети мерки за алтернативни маршрути и пренасочване на движението, добави той.

За тази вечер в Общината няма подадено уведомление. Има публично събитие, стига да се спазват нормите, няма проблем всеки да присъства на отчета на кметския екип, каза Йордан Йорданов.

„Ако има протест или шествие, не трябва да се допускано нарушаване на обществения ред. Полицията има готовност да реагира“, каза старши комисар Никола Панчев.

Той информира, че, съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите всеки, който го наруши, подлежи на санкция, която е от  компетентността на Общината. Глобата за участници в нерегламентирани протести е от 50 до 300 лева.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *