Водещи новини - дясно Общество

Мото общество c подкрепа за жени от Добрич, заплашени от екстрадиция в Кипър

Североизточното Мото общество изпрати писмо до президента, министър-председателя, министъра на правосъдието, главния прокурор и медии във връзка с три българки от Добрич, който са заплашени да бъдат екстрадирани в Кипър. Както Про Нюз Добрич вече съобщи, адвокат Дарена Миткова от Добрич и дъщеря й Мария Христова са заплашени с екстрадиция в Кипър по искане на бившия съпруг на Мария – сърбина Иван Манойлович, с предишно име Ваня Иванчевич. И двете били обявени през 2016 г. с червена бюлетина от Интерпол с искане за екстрадиция от съда в Кипър. Жалбата е подадена от бившия съпруг на Мария, който твърди, че двете са отвлекли дъщеря му от Кипър в България.

„Пишем това писмо, за да изразим негодуванието си и да предотвратим поредното безобразие, което е на път да се случи с български граждани! Две българки и едно българче са на път да бъдат екстрадирани по безумно обвинение в отвличане на дете, а прокуратурата нехае за представените доказателства”, посочват от мото обществото.

Майка и дъщеря от Добрич застрашени от екстрадиция в Кипър

Оттам обясняват историята на Дарена Миткова, Мария Манойлович /Мария Христова/ и Анастасия Манойлович:.
Мария /българска гражданка/ и Иван Манойлович /сръбски гражданин/ сключват граждански брак на 12 юни 2009 година, вследствие на което на бял свят се появява дъщеря им Анастасия Манойлович. Следва физически и психически тормоз над майката и детето, Мария напуска Кипър заедно с детето си и се установява при майка си Дарена Миткова в България до 2013-та година. „Осъзнал“ себе си с обещания за прекрасно бъдеще и семейство през 2014-та година Иван успява отново да подлъже Мария да се съберат и тримата се връщат да живеят в Кипър. Естествено, тормозът продължава, както и физическото насилие върху майката и детето. На 26 юли 2016 година с решение № 843, Добрички районен съд прекратява с развод сключения между Мария и Иван Манойлович брак, предоставя родителските права върху роденото от брака малолетно дете Анастасия Манойлович на Мария, и определя местоживеене на детето – адрес в гр. Добрич, България. След излизане на съдебното решение Дарена Миткова пътува за Кипър, за да прибере дъщеря си и внучката си. Пристигайки в Кипър установяват, че международният паспорт на детето е изгубен, което налага на 22.07.2016 г. издаването на временен паспорт на детето Анастасия Манойлович от Дипломатическото консулство на РБългария в Кипър, Никозия. Издаването на временния паспорт, както и преминаването на границите от двете българки и детето при завръщането им в България се извършва чрез собственоръчно подписано пълномощно от бащата Иван Манойлович.
През месец октомври Дарена Миткова е задържана от полицията, като й е обяснено, че има издадена червена бюлетина от Интерпол. Добричката прокуратура си прави отвод, като същевременно връща сводката обратно в София, за да бъде преразпределен случая към друга прокуратура, която да издаде заповед за арест и екстрадиране. Месец по-късно – на 7 Ноември 2018 г – Мария разбира, че и за нея е издадена червена бюлетина с обвинение за отвличане на дете. Издаването на червените бюлетини е инициирано от Кипърските власти, след повдигнато обвинение от сърбина Иван Манойлович.
С оглед на гореизложеното мотоклубовете от региона в качеството си първо на социално ангажирани организации и второ като български граждани, изискваме от властимащите да обърнат сериозно внимание на този казус, да вземат под внимание наличния доказателствен материал, опровергаващ горепосоченото обвинение и да не допускат екстрадирането на трите български гражданки в Кипър.

Североизточното Мото общество изисква Република България да използва всички възможни законови лостове за да защити своите граждани.

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *