Водещи новини - дясно Генерал Тошево Общество

Комплексна експертиза назначи съдът по делото за добива на газ в Генерал Тошево

На днешното открито съдебно заседание по административното дело, образувано по жалба на „Русгеоком БГ“ ЕАД против Решение по оценка за въздействието върху околната среда от 1 февруари тази година на директора на РИОСВ – Варна, съдът прие постъпили доказателства от Министерство на енергетиката и изслуша становища на страните, във връзка с поисканите от жалбоподателя експертизи.
На основание постъпилите становища, съдът назначи комплексна съдебно-техническа експертиза. Определената от съда задача по СТЕ включва експертиза по общи въпроси във връзка с геологията, оборудването и въздействията от добива върху околната среда; експертиза за влиянието върху водите при нормална експлоатация и при аварии, и природни бедствия; здравно-екологична и съдебно-екологична експертиза.
Вещите лица за комплексната съдебно-техническа експертиза са хидрогеолог, сондажен инженер, инж. химик сондажни течности, геофизик и геолог. Вещо лице за здравно-екологичната експертиза ще бъде определено в следващите заседания на съда.
Производството е отложено за 5 март 2019 г., като на вещите лица е определен срок за представяне на заключенията до 15 февруари 2019 г.
Делото е от голям обществен интерес тъй като става въпрос за инвестиционно намерение за добив на газ в района на Генерал Тошево. То е образувано по жалба на „Русгеоком БГ“ ЕАД против Решение по оценка за въздействието върху околната среда на Директора на РИОСВ – Варна, с което не е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение за разработване и усвояване на находище „Спасово“ в блок „Добрич“, включващо четири участъка: „Рогозина“, „Чернооково“, „Калина“ и „Рогозина изток“ за проучване и добив на природен газ. В референдум, проведен през миналата година 97 процента от местните хора се обявиха категорично против добива.
Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *