Водещи новини - дясно Общество

Протест срещу нов Закон за вероизповеданията се проведе в Добрич

Протест „За нашите граждански права и религиозни свободи” се проведе днес в Добрич. Той бе организиран от Християнска църква “Отворено Небе” и в него се включиха около 200 представители на повече от 10 протестантски общности.

„Излязохме на този мирен протест, за да изкажем нашето притеснение от проектозакона, който предстои да бъде гласуван на второ четене на 16 ноември. Намираме, че в този закон има твърде много нередности и слабости, които могат да засегнат основни демократични права. Тук не сме просто а защитим нашето съществуване като една малко по-различна част от обществото ни, а, преди всичко като граждани, които се притесняват за своите конститутционни права”, заяви пастор Милен Стефанов – от Обединената методитска църква в Добрич.

 

„На първо място намираме, че този закон ще промени основното конституционно право – на свобода на съвестта, на вероизповедания, правото да определяш себе си свободно. Второто е, че става национализация на вярата. Нарушава се разделението между църква и държавата и държавата ще стане работодател на определи общности в нашето общество, а други ще маргинализира. Това ще бъде голяма крачка назад от времето, което изминахме в т.нар. преход от тоталитарно към демократично общество. Този закон предизвиква много парадокси. Всички религиозни общности, включително и Българската православна църква, реагираха със становища, че този закон е зловреден и неприемлив за религиозната свобода в страната ни.

Не е ясно защо се предлага закон за вероизповеданията, който да гарантира националната сигурност, след като има закон за борба с тероризма”, коментира още пасторът. По думите му, новият проектозакон налага държавен контрол по проповядването, а неспециалисти ще преценяват коя проповед е богословски коректна и коя не. Заложена е и забрана за мисионерската работа. Организаторите на протеста приканиха присъстващите да подпишат петиция, която да се отправи към областния управител, българския парламент, правителство, президент и омбудсмана. С петицията се настоява за неприемане на този законопроект и свалянето му от дневния ред на Народното събрание и или преразглеждане или пълно отпадане и да продължи действието на сегашния закон.

В края на протеста присъстващите се помолиха за всички управляващи и техните семейства. Прозвучаха песни.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *