Култура

Ученици от Смолян посетиха паметни места от Добричката епопея

Паметни места, свързани с Добричката епопея, посетиха ученици от клуб „Млад краевед” към Езикова гимназия „Иван Вазов” в Смолян.

Те бяха на посещение в Добрич вчера и днес по проект „Ние помним”, който са защитили пред Министерството на отбраната.

„Нашата идея се появи по повод отбелязването на 100 години от Първата световна война”, сподели пред Про Нюз Добрич Тинка Белегова – уредник към Регионален исторически музей „Стою Шишков”, Смолян.Тя обясни, че музеят от години си сътрудничи с клуб „Млад краевед”. Работят по проблематиката на Първата световна война още от 2013 година. „Изследвахме паметници и паметни места в района на Смолян, история на войната. В началото на годината се роди идеята да надградим дейността си и да посетим места, които не са от нашия регион. Тъй като знаем за Добричката епопея, за Военното гробище-музей, това беше добра възможност да кандидатстваме с проект към Министерството на отбраната”, разказа Белегова.

Така се родила тяхната идея под наслов „Ние помним” – да отбележат 100 години от Първата световна война като посетят Военното гробище в Добрич и да се запознаят с реликви в Историческия музей в Добрич. Спечелили проекта и реализират проекта.

„Много сме доволни, защото се получи замисълът ни. Получихме много повече от очакваното като информация, благодарение на Радослав Симеонов – главен експерт в  отдел „Военни паметници”  към  Министерство на отбраната, който на място ни разказа за военното гробище”, сподели Тинка Белегова. Подчерта, че посещението в най-голямото в България военно гробище от времето на Първата световна война, в което почиват над 3 000 войни от шест национални армии и четири вероизповедания, е много ползотворно и като участие на клуб „Млад краевед”, и за нея, като специалист от музея в Смолян, както и за Мария Консулова – преподавател по история в гимназията и ръководител на клуба.

Военното гробище в Добрич е внушително – и като информация, и като въздействие, сподели историкът. И подчерта, че именно то най-много е впечатлило участниците в експедицията.

Вчера групата от Смолян е посетила и Регионалния исторически музей в Добрич, където са се запознали с реликвите, които там се съхраняват.

„Бяхме приятно изненадани от народния представител Даниела Димитрова, която дойде във Военно гробище, специално, за да поздрави и пожелае успех в реализирането на експедицията”, каза още Белегова.

Крайният продукт от проекта ще бъде изложба от снимков материал от посещението в Добрич.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *