Балчик Водещи новини Общество Регионални - начална

Прокурорска проверка на Ботаническата градина и СУ поискаха след уволнението на Галин Радков

Дисциплинарно уволненият специалист по кактусите Галин Радков да бъде незабавно възстановен, а прокуратурата да се сезира и да започне проверка – не само на Ботаническите градини, и на Софийския университет. Това поиска в пост във Фейсбук Григор Лилов – журналист и писател, финансов и икономически анализатор.
Григор Лилов е завършил журналистика в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, а след това и икономика в УНСС. Пише статии за вестниците The Economist и Financial Times. Автор на книгите „Най-богатите българи” – том 1 и 2, „Либийска връзка“, „Тайният проект Бойко Борисов“, “Тайните на големите играчи“ – том 1 и 2, “Ъндърграунд:1”, “Ъндърграунд:2”, “Операция Президент”, “Дуел”, “Политиците. Парите! Мръсните им тайни!”, “BG милиардери. Парите им! Скандалните им тайни!”

Днес той публикува пост в страницата си във фейсбук следния текст:

Малката афера в Ботаническите градини и голямата:
В СУ КЛ. ОХРИДСКИ – НАРУШЕНИЯ ЗА ДЕСЕТКИ, ДЕСЕТКИ И ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ
***** Дисциплинарно уволниха Галин Радков – известен специалист по кактусите **** Дори и глухонемите станаха неудобни за корупцията”.
В него Григор Лилов посочва:
„Софийският университет “Св. Климент Охридски” за пореден път ще се прочуе печално.
Той уволни и то дисциплинарно Галин Радков – един от водещите експерти по кактуси у нас.
Галин Радков работи в Ботаническата градина в Балчик от близо 22 години наред. Известен е като водещ експерт в областта на кактусите – може би най-добрият у нас. Дарил е над 1500 видове кактуси на градината, ползвайки за събирането им своите лични контакти из света. Ще отбележа, че кактусната колекция на Университета се счита като най-добрата в Европа след тази на княжество Монако.
След което за награда през 2016 г. го обвиняват, че е откраднал някакви кактуси от колекцията с цел да ги изтъргува. Господи, този човек освен хилядите кактуси, дарени на ВУЗ-а е дарил кактуси от личната си колекция и на маса любители, обърнали се към него!
Тогава, (но не и после и сега) Ботаническата градина заявява следното (цитат):
“Никога не сме обвинявали нашия служител в нещо подобно. Очевидно става дума за сериозно комуникативно недоразумение, което е предизвикало безпокойство и притеснение у колегата Галин Радков, споделено с негови съмишленици. През м. септември във връзка с липсващи кактуси от колекцията на градината бяха поискани обяснения от наши служители, имащи отношение към нея, включително и от г-н Радков, което предполагам приемате за нормално. За съжаление не успяхме да установим нищо. Взети са всички мерки за застраховане на колекцията и осигуряване на нейната сигурност с видеонаблюдение.

Уволниха глухоням спец по кактуси от Ботаническата градина в Балчик

Като високо ценен наш дългогодишен колега г-н Радков продължава и ще продължава да изпълнява служебните си задължения в градината, като полага грижи за кактусовата колекция.”
Ще отбележа, че за приноса си за колекцията от кактуси и сукуленти, с които Ботаническата градина се гордее, Галин беше награден от предишния ректор на Софийския университет. Сегашният обаче – проф. Герджиков и новото ръководство на ботаническите градини явно имат други “виждания”. И специалистът Галин Радков де-факто е преквалифициран като общ работник, на който хем му се пречи да работи по кактусите, хем обаче работи, когато ножът опре до кокала.
В мотивите на заповедта пише за “системно неуважение към установените правила на труд и етични колегиални взаимоотношения”. Не знаеш дали да се смееш или да плачеш.
Защото конфликт наистина има. Специалистът не е съгласен не така компетентни като него в тази област хора да му нареждат какво да прави с растенията и да подлагат кактусите на опасност. Например той категорично отказва да полива растенията според нареждания на шефовете му, които не са съобразени с влажността на почвата, а с тяхното разбиране, че от много време не било валяло…
Според мен истинската причина е за уволнението на Галин Радков освен компетентността му е и несъгласието му с порядките, които са въведени в Ботаническите градини на Университета. СУ “Св. Кл. Охридски” има и още една такава – в София до Околовръстния път.
Те са като “черни кутии” – не се знае колко средства се разходват за тях, как се оползотворяват тези пари, каква научна работа се върши или се имитира. И двете градини са апетитна хапка – заради земята под тях, която и край морето, а и специално в София (градината от около 5 дка е на пъпа на София) е мерак на много и големи частни апетити.
Една бележка: кактусите от колекцията също са мерак за присвояване на безценица – не само от разни олигархични сноби, незнаещи парите си, но и от специалните служби и най-тъмните им звена. Онези, които се занимават с “елиминиране” или разболяване на разни хора без да се оставят следи от такава, хм намеса в живота им.
————————————–
Трябва да се знае, че шест поредни години Сметната палата на Република България отказваше да завери финансовите отчети на Софийския университет. Тази година това все пак беше направено за отчета за 2017, вероятно в името на имиджа на “най-авторитетния ни ВУЗ”, въпреки скандалните факти.
————————————–
ГУБЕЩИ СЕ ДЕСЕТКИ И ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ
Така че полета за конфликти между честни и компетентни научни специалисти и корумпирани и не толкова компетентни ръководства дал Господ.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
С тези черни полета по сигнал на честни хора (вкл. и с кореспонденция с Галин Радков) аз се занимавам от два месеца и половина насам.
Затова ли го уволняват? – Че специалистът поиска публично (в социалните мрежи) да се прави наука, а не далавера, че иска компетентност, а не наукообразна неграмотност, че иска “черните полета” да се стопят, а не да се разрастват.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Ето някои факти за тези “черни полета”, които водят до разправии, наказания и дори дисциплинарни уволнения
*** например 3 687 344 млн. лв. от международни научни програми и проекти, дадени на СУ, са “отклонени” за други, ненаучни цели и са останали невъзстановени, за което предстоят скандали с чужбина и ЕС и може да се наложи да се връщат пари + санкции
** други почти 150 хил. лв. са посочени като изразходвани за плащане на данъци, ама От НАП не могат да го потвърдят и съответно се оспорва верността на посочения разход;
И въпреки приетия от Сметната палата финансов отчет на СУ ето ви констатациите на одиторите на Сметната палата!
И за тях ли ще искате уволнение, г-да ректори и господа политици?!
“3. В СУ не е осигурена идентичност на информацията, между данните в макета на обобщената оборотна ведомост, обобщените данни от оборотните ведомости на структурните звена към университета и счетоводните бази данни по сметка 9909 „Активи в употреба, изписани като разход“, както следва:
3.1. В “УБГ Балчик” (ботаническата градина) салдото на сметката от счетоводната база данни е с 274 078 лв. повече от салдото по същата сметка в оборотната ведомост на макета на МФ;
Т.е. едни над четвърт милион лева активи са записани като разходи, ама реално никакви данни и документи за разходите няма – не само без допуск, така да се изразя от журналисти, но са отказани да се предоставят дори и на одиторите на Сметната палата на Република България. Данни и документи за др. разходени милиони също ги няма.
Става дума за много и много милиони, в които своят дял имат и Ботаническите градини.
Ето ви само някои от тези установени вече милиони (ще изплуват и други, когато си свършва проверката):
__________________
Има драматични големи разлики между крайно салдо (наличности) за 2016 г. и начално за 2017 г. в оборотните ведомости от счетоводния софтуер на Ректорат (Счетоводен център към СУ):
**** Сметка “Компютри и хардуерно оборудване”
начално 7 468 688 лв.
крайно 59 424 лв.
разлика 7 409 264 лв.
**** Сметка „Други машини, съоръжения, оборудване“
начално
16 230 554 лв.
крайно
55 640 лв.
разлика 16 174 914 лв.
**** “Други активи в употреба, изписани като разход“
начално 4 301 497 лв.
крайно (-) 2 957 лв.
разлика 4 298 540 лв.
__________________
Дори за заплати са похарчени повече пари (вкл. и в Ботаническите градини), отколкото са посочени в отчетността на СУ
Така че около Галин Радков се е завързало кълбо от интереси, а в тази тъмна финансова система, каквато се вижда, че е Софийският университет, той се оказва като чуждо тяло.
И съответно то – той е изхвърлен! Грубо и безпардонно. Вместо да се види какви ги върши ръководството на градината, заело постовете се през 2016 г. и ръководството на самия ВУЗ!
Ще отбележа, че уволнението му е скандално въпреки официалното изявление на Университета, че са спазени законовите изисквания.
Защото Галин Радков е инвалид – глухоням. За такова дисциплинарно уволнение трябва да се вземе разрешение от Инспекцията по труда и становище на ТЕЛК. Не ми е известно това да е направено!
(бел.: нещо, което още не се знае – по искане на работодателите в предстоящите промени на Кодекса на труда се предвижда тази защита да отпадне)
**********
**********
**********
Скандалът с Галин Радков е като айсберг – чрез него се вижда само част от онова, което е укрито под повърхността – нарушения за много големи суми в Ботаническите градини и допълнително за още десетки милиони в Софийския университет (например по сметка 7471 „Получени текущи помощи и дарения от други държави“ няма обороти и салда (!!!!), въпреки че са преведени от ЕС и по научни програми десетки милиони).
Според мен, не само специалистът Галин Радков трябва да бъде незабавно възстановен, но Прокуратурата да се сезира от този пост и да започне проверка – не само на Ботаническите градини, и на Софийския университет.”

Follow Me:

Related Posts

 1. je suis Galin says:

  ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ, най-накрая журналист да се зарови в л*****а на Красимир Косев.

  И аз работих в Ботаническата градина Балчик , но не издържах като Галин. Аз напуснах. Голям тормоз беше… Директора Косев се изявява като феодал, на когото последна грижа е градината в чистия й смисъл. Достатъчно е Прокуратурата да провери Постановлението от МС. Съгласно текста му освен правата на СУ да управлява този държавен имот в Балчик има и задължения – да не развива търговска деиност и да реинвестира всички приходи от вход в градината в Балчик. Обаче какво прави Косев ?! Прави най-голямото заобикаляне на закона – регистрира УБГ (университетски ботанически градини, под чиято шапка са 3 градини София, Варна и Балчик) и дефакто Балчик издържа останалите 2. Балчишката градина е създадена 1955г, а УБГ – десетки години по-късно. Постановлението се отнася за Балчик, но СУ упражнява права на управление чрез УБГ. Софийската градина е на ул. Московска 49 . Там акцента е магазина за цветя, в който продавачките са назначени като екскурзоводи. Цветята естествено се зареждат от вносни холандски. Същинска дейност тази градина почти не развива. Известна е като място за сватби и коктейли. Варненската градина е близо до КК Константин и Елена. Там акцент са барбекюта и коне. И най-сигурното място за банкети, запои, курбани, коледи и много други. Друго интересно звено е Разсадника на бул. Цар Борис III №224, и по-точно произхода на растенията, които се продават. За целта Косев регистрира УБГ като член на асоциацията на производителите на декоративни растиния, за да узакони правото си да продава. Но убг де факто не произвежда … Всичко е от фирмите около Павликени. УБГ Варна Екопарк е фиктивния посочен разсадник на УБГ. И още много такива далавери, много, много. Той прави двойни приходи, но по документи са по-малко. Защото върти и фалшиви билети в Балчик, но е много трудно да се докаже. Прокуратурата трябва да разрови и в МПС- тата на УБГ – кое къде стои, коя каса плаща, кой го ползва. Много краде този човек, и много пречи на градината! Сега с Галин нещата излязаха наяве. Галин е много известен у нас и в цял свят. Докато аз работех ние имахме, благодарение на него освен уникални 3 колекции от кактуси и сукуленти, но и безброй контакти с колеги от цял свят. Правехме обмен, обогатявахме колекциите. Освен това негого търсеха колеги за компетентно мнение. Галин постоянно получаваше официални покани за гостувания и участия на тема кактуси в цял свят. Косев един път не му съдейства. Напротив – дразнеше се, че поканите не са адресирани до него и го спъваше да пътува. Галин винаги пътуваше на собствени разноски и помощ от приятели. Той е изцяло посветен на кактусите! Сам си закупуваше и научна литература в тази област.
  Също донесе от личната си колекция много растения и накара колегите си – кактусисти да дарят техни. Така за кратко време колекцията от кактуси и сукуленти се увеличи от 600 на 3500 вида. Благодарение на Галин!

  • Диана says:

   Моля Ви, човекът с коментара да изпише името си. Време е да се наруши тишината – открито и без страх

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *