Добрич Общество

С водосвет бе открита „Чудната градина“ в Добрич

Много приятели и гости посрещнаха създателите на най-мащабното социално предприятие у нас „Чудната градина“ Мария Методиева и д-р Хасан Ефраимов. Младежи с интелектуални затруднения, с които работи фондация „Свети Николай Чудотворец“, посрещнаха с хляб и сол гостите. И с гордост показаха чековете за всички спечелени награди и отличия, благодарение на които „Чудната градина“ става факт.

Сред присъстващите бяха кметът Йордан Йорданов, директорът на РД „Социално подпомагане“ Ирена Баирова, директорът на дирекция социално подпомагане в Добрич Магдалена Миткова, ръководителя на екипа на фондация „Лумос“ Снежана Ванкова, директори на социални институции в града.

„Преди 10-15 години започнах да мечтая да имаме истинско социално предприятие, в което да работят хора с интелектуални затруднения. Оттогава минаха толкова години и едва сега започва да се случва. Другото голямо и важно начало беше, когато миналата година започнахме да правим благотворителни събития за набиране на средства, за да създадем нашата оранжерия. Началото беше, когато спечелихме първия голям проект за най-добър бизнес план на годината и това беше първата по-голяма сума, която можехме да се похвалим, че сме спечелили за тази кауза. Истинско голямо начало беше решението на Общински съвет, защото без него нямаше да я има чудната градина. Мечтата ни е отдавна, но се случи чак сега“, каза Мария Методиева.

Тя подчерта, че, за да я има „Чудната градина“ са положени страшно много усилия – с участието и на бизнеса, и на социалните услуги, сред които защитени жилища, дневен център за възрастни с увреждания, преходно жилище.

„Когато наричаме този проект голям, то е защото в него се включиха толкова много участници. Корпоративният бизнес припозна тази кауза като своя. Благодарение на няколко големи фирми в Добрич, като Пътно строителство, Горско стопанство, ВиК успяхме да направим това, което виждате. Да изчистим терена, което се оказа нещо много трудно, да го подравним. Само за 4 часа оранжерията стана факт. Надяваме се до март да имаме още една, а догодина – още няколко“, каза Методиева.  

И добави: „На това място, повярвайте ми, ще се случи това, за което ние мечтаем. Не мечтаем просто да има социално предприятие и в него да работят хора с интелектуални затруднения, не мечтаем да бъдем градинари, може би, никога няма да стане истински такива, не мечтаем да бъдем и търговци, колкото и да сме добри, не сме най-добрите. Мечтаем да променим света. Бавно и полека, това ще се случи“.

„Благодаря на тези отговорни хора, които с всички усилия успяха да обединят една голяма общност. В последните години забелязваме разединението, а те направиха точно обратното – обединиха – не само частния и корпоративен бизнес, но и Община, граждани, за да сме свидетели на всичко това“, каза кметът Йордан Йорданов. Той увери, че Общината и общинските предприятия ще помагат за развитието на „Чудната градина“.

Предстои на терена, предоставен безвъзмездно с решение на Общинския съвет, да бъдат изградени още няколко оранжерии  за цветя и зеленчуци, да има градински център, да се засадят овошки. За тях ще се грижат лица с интелектуални затруднения, както и такива с друг вид увреждания.

Свещеници от три различни религии присъстваха на събитието. Водосвет отслужи отец Велико от храм „Св. Троица“.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *