Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

6 ноември - Ден без жертви велосипедисти. Нека не са само днес!

Ден без загинали велосипедисти на пътя - това е призива на МВР, част от стартиралата вече традиционна акция  "Зима". Времето днес е облачно и над целия североизток ще превалява през деня. Пътищата са мокри, което е допълнителна предпоставка за възникване на инциденти. От КАТ призовават водачите и участници в движението, да бъдат внимателни и толерантни, когато се намират на пътя. От 1 ноември стартира традиционната акция „Зима” на „Пътна полиция”. Тя се провежда на територията на цялата страна за поредна година и има за цел да изостри вниманието на всички участници в движението по пътищата на България през зимния сезон, към тяхното безопасно поведение и шофиране, както и към толерантността им на пътя. До 10 ноември продължава първият етап от акция „Зима”. Вниманието на пътните полицаи е насочено приоритетно към спазване на законовите изисквания от страна на водачите на пътно – превозни средства – велосипедисти, водачите на превозни средства с животинска тяга. Мотото на този етап е „С безопасно пътно превозно средство през зимата“. Нека припомним основните правила при използването на тези пътни превозни средства:
  • Велосипедите и другите двуколесни пътни превозни средства са рискови за управление при зимни условия.
  • Ако все пак сте решили да се придвижвате с велосипед през зимата, сте длъжни да използвате светлоотразителна жилетка, когато сте извън населено място, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост.  Важно е да сте видими отдалеч.
  • Не забравяйте, че велосипедите трябва да имат изправни спирачки, звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител отзад, както и бели или жълти светлоотразители (или елементи) отстрани на колелата.
  • Най-често пътнотранспортните произшествия с ППС с животинска тяга настъпват заради липсата на светлоотразители, не са редки случаите на пътни инциденти поради неправилното им движение на пътя и неправилния превоз на пътниците в тях.
  • Помнете, че всяко пътно превозно средство с животинска тяга трябва да има два бели или жълти светлоотразителя отпред, два червени светлоотразителя отзад, а при движение през нощта и при намалена видимост – отзад вляво светещо тяло, излъчващо бяла или жълта добре различима светлина.
  • Светлоотразителите трябва да са разположени симетрично от двете страни на превозното средство.
  • Оборудването на пътните превозни средства с животинска тяга с необходимите задължителни светлоотразители ги прави ВИДИМИ за останалите участници в движението.
Бъдете отговорни и внимателни при участието си в движението по пътищата на България!
c