Водещи новини Общество

Приютът в Добрич се разширява със стопанство в близко село

С имот в близко село се сдоби Центърът за временно настаняване към фондация „Ръка за помощ“ в Добрич. Екипът на приюта за мъже успя да сбъдне своя мечта и да закупи къща с дворно място в село Опанец. Така Центърът, който вече пета година помага на останали без дом, ще може да се разкрие стопанство, в което мъжете да работят.

Идеята тръгна от благородния жест на Мария Донева от София, която реши да подари три декара земеделска земя на някой, който желае да я обработва и избра приюта за мъже в Добрич.

Про Нюз Добрич тогава публикува предложението на Мария: „Подарявам! Три декара земеделска земя в Добричка област.  Единствено условие – земята ще бъде дарена на човек, за когото ще е повод да създаде живота си. Моля, земеделски стопани и прочее да не търсят връзка. Земята ще бъде дарена на човек, който няма имущество и обича земеделието”.

Пред Про Нюз Добрич Мария обясни, че е помагала и на отец Иван от Нови хан. Създала е кауза, която продължава да работи. „Искам да знам, че някой, истински нуждаещ се, ще получи шанс за нов живот”, сподели тя. Обясни, че земята е наследствена на съпруга й и се намира в землището на село Стефан Караджа.

След като Про Нюз Добрич публикува предложението, с Мария се свързаха доста кандидати. Повечето бяха с мечти за ранчо или други подобни желания. Дилемата на жената беше между двама желаещи да получат земята. Единият бе млад мъж от Варна, болен от рак, който искаше да отглежда там овошки. Другият кандидат бе Центърът за временно настаняване, известен като приюта за мъже в Добрич. Крайното решение на Мария Донева бе земята да бъде дарена на  приюта.

Директорът на Центъра за временно настаняване Александър Иванов сподели, че отдавна има идея приютът да се сдобие със земеделска земя, където мъжете да  отглеждат зеленчуци за приюта и животни. „От две години си мисля как да го направим, но все нямах вариант”, сподели той. Затова и не се отказа, когато стана ясно, че подарената от Мария нива е в землището на село Стефан Караджа, но не това в община Добричка, а в района на Вълчи дол.

Жена подарява земя край Добрич на беден, който ще я обработва

Поради отдалечеността на нивата – в община Вълчи дол, Варненско, и със съгласието на дарителя, нивата бе продадена. С прихода от продажбата и събрани допълнително от приятели и съмишленици над 10 000 лева фондацията закупи имота в близкото до Добрич село Опанец.

Намерението на ръководителя на приюта е след ремонта на къщата, там да бъдат настанявани мъже, които напускат Центъра за временно настаняване в Добрич, но нямат необходимите средства, за да се издържат. Така те отново ще имат подслон, а и възможност за работа в стопанството, което ще осигурява прехраната – както тяхната, така и на настанените в приюта. Там ще се отглеждат зеленчуци за приюта и животни.

В къщата ще могат да бъдат настанени четирима души.

Тепърва тя ще се дообразевежда и оборудва.

Първият гост в новия имот бе народният представител Даниела Димитрова, която е поела таксите по прехвърлянето на двата имота и е съдействала за това новата придобивка да стане факт. “Благодаря, че ме направихте част от това начинание!”, сподели пред екипа на фондация „Ръка за помощ“ депутатът.

Сега в къщата в село Опанец се извършва ремонт, прокарва се вода, изгражда се санитарно помещение. Предстои ремонт и на покрива. Следващата година се очаква там вече да започне производството на зеленчуци. Част от двора ще бъде обособен за отглеждане на животни. Целта е по този начин мъжете, които намират подслон в приюта, да осигурят част от прехраната си.

Миналото лято екипът на центъра, заедно с двама от мъжете, чието здравословно състояние позволява да работят, обработиха близо 2 декара дворно място в с.Котленци, в близост до Добрич. Резултатът от общите усилия бяха 450 буркана приготвена зимнина, като част от нея бе дарена на приют “Промяна” в Горна Оряховица, близо 300 кг картофи и 40 кг бял боб.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *