Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Избиха 19 глигана в стопанството край Българево, сред тях бременни и майки

За двата почивни дни местната ловна дружинка е отстреляла 19 глигана от стопанството „Зеленка” край село Българево, съобщи за Про Нюз Добрич кметът на селото Георги Янев. Избиването на животните започна вчера сутринта заради констатирано огнище на Африканска чума по свинете. Заразата бе потвърдена при 4 диви прасета от заграждението, което е към Държавното ловно стопанство в Балчик. В хайката участват над 50 ловджии, като освен глигани, се отстрелват и хищници, които могат да пренесат вируса. Според кмета, вероятно още толкова диви прасета остават в заграждението. Отстрелът ще продължи утре. Стопанството е на площ 1100 дка и колкото по-малко глигани остават, толкова по-труден става ловът. Заради опасността от разпространяване на заразата се избиват всички животни, включително бременните и тези, които имат малки.  „Налага се, ако искаме да се изчисти стопанството от заразата и да не се допусне да прерасне в пандемия”, обясни с болка кметът. За местните ловци болно е и това, че от 10-11 години се грижат и изхранват животните в стопанството, където освен глигани, има елени, муфлони. Те недоумяват как заразата е достигнала до заграждението. Не изключват вероятността болестта да е пренесена от други ловни дружинки, които са премълчали информация за заболели животни. Другите възможности са болестта да е пренесена чрез храната за животните, от хищници, които обикалят вече ожънатите ниви, или пък от ловци, които са ловували в съседна Румъния, където има голям брой огнища на болестта.

Препоръчват домашните прасета в Каварненско да се изколят спешно

От всички диви свине и хищници, които са отстреляни, са взети проби. Веднага след това животните са загробени в яма на територията на стопанство "Зеленка", която предварително е обработена с препарати. Извършена е и пълна дезинфекция – на гумите на автомобилите, ботушите на ловците, на кучетата и т.н. Операцията се осъществява под контрола на представители на земеделското министерство, на ловните стопанства в Балчик, Варна, Шумен.

Четири случая на африканска чума в област Добрич, стопани масово колят прасета

Вече са заклани и голяма част от прасетата от личните стопанства на жителите на село Българево. Във фризерите са между 30 и 40 животни. Кметът обясни, че хората от селото сравнително спокойно са приели информацията, че трябва да заколят прасетата си. „Обикалях от врата на врата, за да обяснявам, че по-добре е да си заколят животните и да ги приберат във фризерите, отколкото да рискуват”, обясни Георги Янев. Няма информация някое от тези животни да има симптоми на болестта. Указано е кожите, вътрешностите, да се загробват в ями. Ако всичко е нормално, след 6-7 месеца жителите на селото отново ще могат да отглеждат прасета, но тогава ще трябва да са закупени само от лицензирани стопанства с транспортен лист, с ушна марка.
c