Водещи новини - дясно Общество

На Архангелова Задушница в Добрич почетоха паметта на загиналите военни

На Архангелова задушница Военно-морските сили организираха възпоменание за почитане паметта на българските войни, паднали по бойните полета за Освобождението и национално обединение на Отечеството, както и в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

В него взеха участие народният представител от Добрич вицеадмирал Пламен Манушев, контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили, както и представителна рота от ВМС.

На паметника на устието на Камчия те почетоха паметта на пилот на вертолет от ВМС, загинал миналата година. След това се състоя възпоменание в гробищния парк във Варна.

Заупокойна служба-панихида в памет на войните, загинали за България, се състоя във Военно гробище музей в Добрич. Тя бе организирана от Военно-морските сили. Във възпоменанието участваха вицеадмирал Пламен Манушев, контраадмирал Митко Петев, кметът на Добрич Йордан Йорданов, заместник-областният управител Живко Желязков, представителна рота от ВМС.

Панихидата за упокоение на душите на загиналите беше отслужена от архиерейския наместник отец Иван Дойчев. Под звука на бойна траурна тръба присъстващите почетоха загиналите.

Военното гробище в Добрич е най-голямото в България от времето на Първата световна война. В него почиват над 3 000 войни от шест национални армии и четири вероизповедания.

По-късно военните отдадоха почит и пред Паметника на загиналите 300 български войници по време на добричката епопея през 1916 г. край с. Росеново. Военният паметник е издигнат в чест на загиналите войни от 36-ти Козлодуйски полк, 6-та Бдинска дивизия по време на Балканската война и Първата Световна война.

След десетилетия забвение, почит към паметта на мъртвите и вечна благодарност на офицерите и войниците, загинали за България, се отдава на паметника край с. Росеново, за първи път през 2009 г. по инициатива на вицеадмирал Пламен Манушев през 2009 г., в качеството му на командващ флота.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.