Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Препоръчват домашните прасета в Каварненско да се изколят спешно

Във връзка с констатиран първи случай  на заболяването Африканска чума по свинете в землището на с. Българево, кметът на Община Каварна заедно с д-р Мария Ноева –главен инспектор в отдел „Здравеопазване на животните“ при ОДХВ-Добрич, разясниха мерките за ограничаване и недопускане разпространението на болестта, съобщиха от общинската администрация.

На срещата присъстваха всички кметове и кметски наместници на селата в Общината.

Д-р Ноева заяви, че в двата почивни дни ще започне отстрела на дивите животни и ще бъдат взети проби, под надзор на инспектори от областна дирекция по безопасност на храните-Добрич. Ще бъдат взети проби и от всички отстреляни и домашни свине без идентификационен номер.

Заболяването Африканска чума по свинете не е опасно за здравето на хората. Това е вирусно заболяване, при което вирусът се деактивира при температура над 70 градуса, но е много устойчив в замразени меса , може много дълго да се запази. Поради това се препоръчва от заклани свине да няма движение на продукт. Препоръчително е всички животни, които са в лично стопанство, да бъдат заклани в най-кратък срок.   Собствениците на животните, които не са регистрирани, подлежат на санкции съгласно Закона за ветеринарната медицина. Санкциите започват от 500 до 1000 лева  на стопанство “ -допълни д-р Ноева.

Африканската чума по свинете е силно заразно заболяване, което засяга свинете от различни възрасти без значение от пола. От него не могат да бъдат засегнати хора, но в резултат на наложените рестрикции икономическите последици за отрасъла свиневъдство и месопреработка могат да бъдат значителни.

Ако преди клане на свине за лична консумация стопаните забележат симптоми, като загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани движения, кървава диария, видими подкожни кръвоизливи по крайниците и ушите или по време на клане установят кръвооизливи по целия труп, насъбрана кървава течност в корема и гръдния кош, почернял и разширен далак, малки червени петна от кръвоизливи по бъбреците незабавно да уведомят ветеринарен лекар и да преустановят обработката на трупа.

Всички хора, които участват при клането, трябва да предприемат сериозни  хигиенни мерки, за да не разнесат вируса.

c