Бизнес Водещи новини

Започна изграждането на първия жилищен комплекс от затворен тип в Добрич

Днес бе поставено началото на изграждането на модерен жилищен комплекс от затворен тип на “Резиденшъл Парк Св.Георги”.
Той ще се издига в района на градския парк, на терена, който преди десетилетия е бил предвиден за изграждане на мемориал „Знаме на мира”. След като бе игран на търг в началото на октомври, на 29-и бе подписан договор. Теренът, който е с площ от 13 341 кв. м, е закупен от дружеството „Соник 63” със собственик бизнесмена Веселин Велев – управител на на „Неопърл – България” и собственик на „Веник”.
Както Про Нюз Добрич вече съобщи, публичният търг с тайно наддаване се проведен на 5 октомври. Инвеститорски интерес за покупка бе проявен от трима участници в търга. Началната тръжна цена бе 532 100 лева, определена от лицензиран оценител. Първата оферта е била от 801 хил. лева, втората – 851 хил. лева и третата – 1 033 000 лева, предложени от спечелилия търга.

 

Теренът през годините е бил изоставен и е много занемарен. След като днес бе направена първа копка, започва разчистването му. Намеренията са строителството да стартира идната пролет.

„Резиденшъл Парк Св. Георги” ще предлага нова за град Добрич концепция за живот – модерен жилищен комплекс от затворен тип, с просторни апартаменти, много зелени площи, гаражи и паркоместа, контролиран достъп и независим водоизточник. Това са само част от предимствата, които можем да предложим, защото вярваме, че добричлии заслужават да живеят добре, заявяват от фирмата-изпълнител.

„С проектантите работим върху идеята комплексът да има около 9 хиляди кв. м застроена площ, плюс гаражи за всяко едно жилище. Вероятно, около 60 жилища ще бъдат изградени в 4 малки сгради”, коментира пред Про Нюз Добрич Веселин Велев. Той разкри, че жилищата на първия етаж ще излизат директно на терена и всеки, който живее там, ще има малка градинка.

За 1 млн. лева бе купен теренът на „Знаме на мира” в Добрич

Ще се заложи много на озеленяването. Ще се използват съвременните технологии, за да се постигне по-малък разход на енергия – чрез добра топлоизолация, с добра дограма.

Проектът е възложен. Очаква се следващата седмица да приключи идейната фаза, за да може да започнат фактическо проектиране. „Проектантското бюро има капацитета бързо да изработи проекта. Ние трябва да извървим процедурите, които са задължителни за един такъв обект”, коментира В. Велев. По думите му, няма причина напролет да не се започне да се строи. В зависимост от интереса, ще се прецени дали ще се построи наведнъж или на два етапа.
Бизнесменът сподели, че изграждането на такъв комплекс от затворен тип е отколешно негово желание. „Имаше възможност, участвах в този търг и го спечелих. Приемам го като много сериозен ангажимент”, добави той.

„Резиденшъл Парк Св. Георги” ще включва жилищна група от малки сгради. Комплексът ще е от затворен тип, с контролиран достъп. „Смятам да направим хубава архитектура, която да се впише в околната среда – малки, кокетни сгради. Въпреки че теренът е много голям, моето желание е да не бъде наситен със сгради, а да има доста простор, да има удобства, да има детска площадка, гаражи, паркоместа. Това е едно сериозно предизвикателство. Смятам, че зная какво искам да ес получи. Има хора, които могат да го реализират, тъй като моята роля ще е само на инвеститор. Има хора, които, смятам, че могат да приемат това предизвикателство”, каза бизнесменът.

Изграждането на комплекс от затворен тип, не е нещо, което се случва за първи път. Прави се по цял свят, има го и в близки градове. Но, ще е нещо ново за Добрич. Предварително проучване в тесен кръг, което предприемачът направил, показало, че интерес има.

Хората проявяват интерес, оказват доверие и дори имаме списък с потенциални купувачи за над 30% от предполагаемите жилища, каза В. Велев. Той не скри, че е оптимист, че купувачи на жилищата от новия „Резиденшъл Парк Св. Георги” ще има.

Банка също е заинтересована от проекта и е готова да предложи продукт за бъдещите клиенти на комплекса.

Инвестицията ще се осъществи със собствени средства, с привлечени при продажбата на жилищата „на зелено”, при необходимост ще се търси и банков кредит. Вече има клиенти, които без да знаят подробности, искат да платят изцяло, сподели още инвеститорът.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *