Водещи новини Образование

Преподавател от Добрич и две училища с награди от Министерството на образованието

Преподавателят по информационни технологии в ЧПГТП “Райко Цончев” и ЕГ “Гео Милев” в Добрич Мария Кирилова бе отличена в категорията „Учител с най-много разработени и предоставени ресурси“ в рамките на Европейската седмица на програмирането. Двете учебни заведения бяха наградени в категорията за най-много реализирани партньорски инициативи с училища от България или от чужбина.

Наградите бяха връчени от министъра на образованието Красимир Вълчев.

Над 24 000 деца от 55 населени места се включиха в Европейската седмица на програмирането, която се проведе от 6 до 21 октомври 2018 г. по инициатива на Европейската комисия. В България бяха проведени близо 600 инициативи в училища в цялата страна. Участниците в инициативите направиха своите първи крачки в роботиката, програмирането и моделирането. Всяка една инициатива беше интересна и уникална, насочена към важни умения, на които ще разчитаме за бъдещето, посочи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на награждаването на най-активните участници. По думите му, през следващите години и десетилетия светът да търпи дигитални трансформации и всички сектори ще бъдат провокирани от изкуствения интелект и развитието на технологиите.


Днес ставаме все обвързани с кодирането – то е не просто техническа дейност, а малко или много оформя и обществото, в което живеем, добави министърът на образованието и науката. Той посочи, че предизвикателството пред образователните системи е да направят така, че все повече деца да придобият умения за кодиране.

В рамките на седмицата бяха демонстрирани интересни теми и подходи в учебни часове, които са част от задължителната, разширената или допълнителна подготовка, както и часове в извънкласни дейности. В инициативата училищата във всички европейски страни отбелязаха важността на изучаването на програмирането и развитието на творческото мислене.

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *