Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Селектираха участниците в конкурса „Кесарят Тервел - познат и непознат“

Със 17 авторски литературни творби и 59 произведения на изящното и приложно изкуства, ученици и граждани от областта и страната са се включили в конкурса „Кесарят Тервел - познат и непознат“, съобщи Диана Илиева -  заместник кмет на Община Тервел. Целта на приключилият конкурс е мотивация на участниците от община Тервел, да задълбочат познанията си за един от най-забележителните средновековни български владетели - личността на Кан Тервел и неговата роля като държавник-дипломат, вещ стратег и военачалник, покровител на България, Източната Римска империя и Византия и канонизиран за светец от църквата. Да се запознаят с историята на родния край от Средновековието до наши дни. Конкурсното класиране е осъществено в две категории - Литературно творчество и Изобразителни и приложни изкуства. В раздел „Литературно творчество“ са представени:
  • 2 стихотворения, написани от ученик в начален курс и от гражданин на Тервел
  • 11 есета, сътворени от ученици в начален и гимназиален етап, както и от 1 възрастен участник от гр. София
  • 1 разказ, 1 очерк и 1 юбилеен вестник - включени като колективно творчество
В раздел „Изобразителни и приложни изкуства“ кандидатите за награди са представили общо 55 рисунки:
  • 19 от тях са на ученици 1-4 клас от НУ „Хр. Ботев“ с. Каблешково, ОбУ „Д-р Петър Берон“ с. Коларци и от ШИПИ при ЦПЛР „Малкият принц“ гр. Тервел
  • 28 рисунки на ученици 5-7 клас от ОУ „Отец Паисий“ с. Безмер, ОбУ „Д-р Петър Берон“ с. Коларци и ШИПИ при ЦПЛР „Малкият принц“ гр. Тервел
  • 8 рисунки на ученици 8-12 клас от ОбУ „Д-р Петър Берон“ с. Коларци и ШИПИ при ЦПЛР „Малкият принц“ гр. Тервел
  • 2 пана от вълна са изработени от ученик в гимназиален етап и възрастен творец.
  • 2 пластики от глина и 1 макет на Храм „Св. Вмчк Св. Георги“ гр. Тервел са изработили 3 участника от Ателието по керамика при ЦПЛР „Малкият принц“ гр. Тервел- 2 от ученици в начален етап и 1 над 19 години.
На 6 ноември 2018 г. предстои награждаването на участниците, когато ще се състои и срещата-разговор с автори, посветили част от творчеството си на живота и делото на Кесаря Тервел. С авторската среща, по своеобразен начин ще се отбележи и Деня на народния будител.
c