Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Творби на Никола Манев и Стоимен Стоилов подредиха в ХГ Добрич

Изложбата “Европейски маршрути”, представяща творби на Никола Манев и Стоимен Стоилов беше открита на 19 октомври в Художествена галерия – Добрич. В кураторската подборка са включени 30 живописни и графични творби, акварели и рисунки на двамата автори, част от фонда на добричката галерия. Творческите търсения на Никола Манев и Стоимен Стоилов са гравитирали в голямата си част на европейския континент, а едно от идейните послания на изложбата е и връзката ѝ с обявената за „Година на културното наследство и представяне на многообразието на етноси и култури в Европейския съюз и приносът на Република България към европейските ценности” - 2018. И двамата автора са излагали в едни от най-престижните европейски галерии. За тях са писали едни от най-известните критици и са носители на престижни награди.
  • В изложбата са включени творби – живописни платна и акварели на Никола Манев, създадени в периода 1982 – 1990 г. Те са откупувани от ОХИ „Земята и хората“ 1982 г., както и от самостоятелните изложби на художника в София /1986/ и в Добрич /1987 и 1990/.
  • Графиките и акварелите на Стоимен Стоилов са създадени в периода 1977 – 1988 г. и са откупувани както от колективни изложби във Варна и Добрич, така и от ОХИ „Земята и хората“ и др. В експозицията е и дарението, което художникът направи на Галерията през март тази година – внушителното живописно платно  „Ренесансов мотив“. За него можем да цитираме думите на американският арткритик Рик Костер по повод самостоятелна изложба живопис на Стоилов в „Лаймън Алън мюзиъм”, САЩ: „Картините на Стоимен Стоилов са уникална футуристична интерпретация  на мистицизма и митологията едновременно на Източна и Западна Европа”.

Изложбата “Европейски маршрути” на двама големи БГ творци показват в Добрич

Евелина Ханджиева - директор на Художествена галерия Добрич: "И двамата автори са свързани с Добрич. Никола Манев е имал две самостоятелни изложби в Добрич - през 1987 г. и 1990 г.  Присъствието на Стоимен Стоилов за града е знаково - с изложба през 1980 г. , изграждане на паното в Дом-паметник "Йордан Йовков" - творба, особено значима както за нашият град, така и за цялостното развитие на българското декоративно-монументално изкуство, защото това е първата творба, създадена чрез техника рисувана керамика през 1980 г. Проф. Стоимен Стоилов: "За мен е удоволствие да присъствам в Добрич. Този град аз много го обичам. На времето така се случи, че бях поканен да направя керамиката в Дом-паметник "Йордан Йовков" и това разбира се беше, благодарение на Евелина и Петьо Петров. Те ме стимулираха, казвайки ми - "Направи го". И когато една керамичка хвали един обикновен художник, в първите му стъпки, някакси изпитах смущение, но винаги се връщам в Добрич с удоволствие. За мен, художникът е своеобразен гладиатор, защото трябва да е много устойчив, да се бори постоянно и да преодолява препятствия. Той трябва да открие своя специфичен език на изразяване, трябва да го обогатява непрекъснато. Вълнува ме красотата на рисунката, нейните линии и щрихи, които създават образи и изразяват състояния на духа и могат да въздействат. Преди да разгледате изложбата, бих искал да пожелая на всички присъстващи - добро здраве през зимата, а на пролет, отново със свежи сили - всеки да твори най-доброто в своята област."  
c