Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Нова Луна трябва да изгрее в небето над Китай

Нова интелигента Луна, под формата на изкуствен спътник, планира да изведе в орбита през 2020 г. Института за космически  изследвания и разработки в югозападния китайски град Ченгду, населен от 14 000 000 жители. Амбициозният план предвижда "Изкуствена Луна" да допълва светлината, идваща от естествения спътник на Земята.
Според данните от проведените до момента изследвания и тестове, новият сателит ще може да осветява приблизителна площ с диаметър от 10 до 80 км., като ще може да се настройва както интензитета на светлина, така и насочеността ѝ.
Wu Chunfeng - шеф на центъра за изследвания в Ченгду, споделя пред the People’s Daily, че идеята на проекта е да замени част от градското осветление в града - на този етап. На следващ, до 2022 г. - да замени изцяло нощното градско осветление. Според думите му, "Изкуствена Луна" има капацитет да осветява осем пъти по-интензивно земната повърхност, от естествената Луна.
"В глобален мащаб, тази технология ще позволи да отпадне нуждата от улично осветление в градовете.... Вече сме усвоили всички необходими технологии", заявява на пресконференция генералния директор на Центъра Ву Чунфенг.
Както всяко новопоявило се начинание, и това има своите противници. Редица учени се опасяват, че използването на толкова ярко нощно осветление може да окаже силно негативно влияние на поведенческите навици на животните и хората. Самият шеф на изследователския център признава, че от години провеждат изследвания и тестове, но те са единствено над пустинни територии, където няма население и животински видове. Създателите на новия тип сателит са убедени, че светлината, идваща от изкуствената Луна няма да бъде концентрирана, а по-скоро бледа и сумрачна, и няма да окаже негативен ефект на местните обитатели. Генезиса на идеята за изкуствената луна идва от френски художник, който описва система от огледала в земната орбита, даващи възможност улиците на Париж да се осветяват целогодишно със светлина от Слънцето. В близкото минало, подобни разработки са правени чрез комически програми в бившата СССР. През 1990 г., проект "Знамя" - дело на екип руски учени, извежда в орбита изкуствен сателит, който осветява с отразена светлина тъмната част от земното кълбо. Продължението на проекта "Знамя 2.5", обаче е изоставен. а елементите от спътника са унищожени в атмосферата. В 2013 година е проведен експеримент. чрез инсталирани супер мощни компютри, контролиращи огледала в норвежкия град Рюкен, за да се наблюдава движението на Слънцето и да се използва отразената от него светлина, за осветяване на града. Неговата ефективност обаче не удовлетворява очакванията и проекта също е прекратен.  

Източник: theguardian.com

c