Водещи новини Общество

Да се възстанови старата жп гара в Добрич предлагат общинските съветници от ГЕРБ

Предложение бившето приемно здание на железопътната гара в Добрич, популярно като старата жп гара, да бъде прехвърлено на Общината, за да могат да се предприемат ефективни действия по нейното възстановяване и опазване, е внесено от групата общински съветници от ГЕРБ. Предстои то да се разгледа на следващото заседание на Общинския съвет на 30 октомври.

Сградата на жп гарата е построена през 1910 г. и е свидетел на много исторически събития. При оттеглянето на румънските войски през паметната за Добрич 1916 г., когато румънците са принудени да напуснат пределите на Южна Добруджа, озверени че трябва да отстъпят, ден преди оттеглянето си, те пленяват невинни българи и ги затварят в чакалнята на гарата. На 03.09.1916 г., преди отстъплението си, румънските войски избиват 57 затворени пленници. Жп гарата е била свидетел и на друго трагично за историята на Добруджа събитие – тук са били натоварени онези добруджанци, които след това са откарани в концентрационните лагери в Молдова. Освен това, жп гарата е била важен комуникационен и логистичен център на войските от Трета българска армия по време на Освобождението на Добруджа през 1916-1917 г. През 1940 г. на тази жп гара са били посрещнати първите представители на гражданската администрация, която е трябвало да поеме управлението на Южна Добруджа  след подписването на Крайовския договор.

Тази сграда е обявена за паметник на културата, а булевардът, минаващ пред нея носи името „Добричка епопея“. През 2010 г. Национална компания „Железопътна инфраструктура“ предоставя управлението на сградата на областната управа на Добрич. Имотът е частна държавна собственост и представлява 1168 кв. м земя и сгради – бивше приемно здание на гара Добрич. Става въпрос за две двуетажни сгради, които са били канцеларии, и една едноетажна сграда – бивша  чакалня.

Сградата е в окаяно състояние и, ако не се предприемат действия по нейното възстановяване, този символ от местно значение ще бъде безвъзвратно разрушен и изгубен като културно наследство, предупреждават общинските съветници. В тази връзка те предлагат собствеността да бъде прехвърлена на Община град Добрич, за да могат да се предприемат ефективни действия по нейното възстановяване и опазване.

За целта ще се внесе искане чрез Областния управител до Министъра на регионалното развитие и благоустройство за внасяне на предложение в Министерски съвет за безвъзмездно прехвърляне в собственост сградата на Община Добрич.

В предложението се посочва, че възстановяването на тази емблематична сграда с историческа стойност е продължение на инициативата, с която Добрич бе обявен за „Град на Българската бойна слава“.

 

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.