Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

За пръв път - автентичен филм за I-та Световна война в цветове от Питър Джаксън

За пръв път в историята на киноиндустрията се появи документална продукция, показваща Първата световна война в цвят - филмът на Питър Джаксън "Те няма да остареят", чиято световна премиера беше вчера по големите екрани във Великобритания. Един уникален филм - и като замисъл, и като реализация, и като технологии, които са използвани за създаването му, а и сам по себе си е явление в жанра на голямото документалното кино. Само след вчерашното представяне в 247 кина на острова, лентата има постъпления от гледаемост £558,000 ($731,000), според официалната информация.

Във филма They Shall Not Grow Old, режисьорът на "Властелина на пръстените" и "Хобит" е решил да осъществи една своя мечта, както самият той споделя.

За пръв път на екран излиза филм за Първата световна война в 3D, показващ в цвят, събитията от онези години.

Първоначалният замисъл е бил, да се направи 30 минутен филм, използвайки документални снимки и спомени на хора, преживели ужаса и пазещи живи емоциите от една истинска война. В крайна сметка, лентата е с времетраене от 90 минути, създадени от 100 часа суров материал, а видеокадрите използвани за създаването му, са предоставени от Британския военен музей. Идеята на Джаксън, да представи в цвят и звук, събития отпреди 100 години, се случва за пръв път в историята на киното, с помощта на най-добрите технологии, с които разполага индустрията.

[caption id="attachment_27899" align="alignleft" width="1208"] "Те няма да остареят" е конвертиран от 2D и в 3D формат, за по-истинско изживяване на зрителите в кината.[/caption]

Режисьорът, който екранизира битката за Средната земя по романа на Толкин, с този филм иска да ни покаже реалната война - така, както са я видели и преживели самите участници в нея - войниците.

Дадохме цвят на 100-годишни документални записи, за да видим Първата световна война така, както самите войници са я видели. Тази война - добра или лоша, тя не се е случила в черно и бяло. Преживелите я войници я помнят и знаят като цветна. Ние успяхме да използваме възможностите на технологиите в наша полза, за да я покажем такава, каквато е била“, казва Джаксън в трейлъра към вече готовия филм.
Пред ITV News, Питър Джаксън разказва за историята при реализирането на проекта:
„Тази война – за добро или за лошо – във въображението на хората тази война живее от записите от документалните филми, а те винаги са кървави, по очевидни причини. Имаше технически ограничения и материалът трябваше да се изчисти от дублиращи се моменти, имаше трудности около изчистване на картината, при изрязване… Мисля, че това е най-доброто, което можем да си подарим към момента – тази продукция и възстановените архивни кадри“.
На 16 октомври „Те няма да остареят“ направи и премиера на Филмовия фестивал в Лондон. За да пресъздаде достоверно цвета на войната, Джаксън изследва купища снимки на хора и пейзажи в глобалната мрежа, и сравнява с автентични военни униформи от времето на войната. Впечатляваща е и работата по озвучаването – откъсите с разговори в оригиналните документални записи, които са без звук, са изпращани на специалисти по четене по устните, за да бъдат съживени. За да състави текста на филма, филмовият екип преглежда звукови записи от 1964 г. на над 120 мъже, участвали в Първата световна война.
„Исках да достигна отвъд тежкото було на времето и да покажа тези хора на съвременния свят – за да не бъдат разглеждани като чарли-чаплиновски фигури от стари архивни видеоматериали", казва Джаксън пред организаторите на Лондонския филмов фест. "Ние използвахме компютърната мощ, за да премахнем техническите ограничения на класическото киното преди сто години. Вярвам, че сега можем да видим и чуем Голямата война така, както войниците са я преживели.“
Филмът има и силна сантиментална стойност за режисьора. В интервю пред Би Би Си, Джаксън споделя, че дядо му е участвал във Войната и като момче винаги е проявявал интерес към разказите му за фронта. Друг любопитен факт е, че филмът не е изготвен по ничия поръчка, а Питър Джаксън го финансира изцяло самостоятелно. [embed]https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=D6Do1p1CWyc[/embed]
c